Skip to main content
Bilde av en mobiltelefon der appen Hjelp 113 er åpen og viser et kart

Hjelp 113-appen fyller 15 år

Visste du at Hjelp 113 kan vise deg veien til nærmeste legevakt? Dette er bare en av flere nyttige funksjoner i appen.

Tekst og foto: Rolf Magnus W. Sæther

Publisert: 28.03.2025

Hjelp 113-appen ble lansert i mars i 2010 og har blitt lastet ned over 2,75 millioner ganger. Som 15-åringer flest, har den vokst og utviklet seg. I starten kunne du ringe det nasjonale nødnummeret 113, men snart kom også numrene til brann (110) og politi (112) med.
 
De tre nødnumrene er selvsagt de aller viktigste, men for en stund siden dukket det opp en knapp som heter «Viktige nummer» oppe til venstre på skjermen. Når du trykker på denne knappen, får du mulighet til å kontakte andre viktige instanser. Det kan være nyttig i situasjoner som ikke er akutte.
 
– Vi ser at det er nyttig for folk å ha viktige numre samlet på ett sted.

Dermed slipper man å bruke unødig tid på å søke seg frem til riktig telefonnummer, særlig i en stresset situasjon. Det sparer tid og gir innringer en trygghet, sier prosjektleder Mats Callisen i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Skjermbilde av Hjelp 113-appen og oversikten over hjertestartere i kartet. Skjermbildet er fra mars 2025.
I appen Hjelp 113 vises en oversikt over registrerte hjertestartere i ditt nærområde.

Finn nærmeste hjertestarter

På kartet i appen kan du også se oversikt over alle hjertestartere som er registrert i Hjertestarteregisteret. Det kan være avgjørende i en akutt situasjon.

Vet du om en hjertestarter som ikke vises på kartet? Se hvordan du registrerer den på hjertestarterregister.113.no

Når du trykker på de enkelte hjertestarter-ikonene i appen får du mer detaljert informasjon om

Hvor er legevakta?

Den nyeste funksjonen i Hjelp 113-appen er at du kan se posisjonen til alle legevaktene i Norge, med åpningstider, veibeskrivelse og kontaktinfo. Dette vil du kunne se på det samme kartet som har oversikt over hjertestartere, dersom du først trykker på krysset som symboliserer legevakt til høyre på skjermen.
 
– Vi håper at denne funksjonen skal gjøre det raskere og enklere å finne frem til korrekt legevakt for eksempel når man er på ferie på ukjente steder, sier Callisen.

Last ned Hjelp 113-appen:

Legevakt

116 117

Du bør ringe nærmeste legevakt dersom det ikke er akutt, men likevel så kritisk at du ikke kan vente til du får kontakt med fastlegen i åpningstiden.
Er det akutt og står om liv, skal du ikke nøle med å ringe 113.

Oppfølging av førstehjelpere

02415

Har du deltatt i livreddende førstehjelp og trenger noen å snakke med? Da kan du få oppfølging av Regionalt akuttmedisinsk kompetansesenter i Helse Vest (RAKOS). De gjennomgår hendelsen sammen med deg og kan svare på spørsmål. Tilbudet er gratis, og de har taushetsplikt.

Politiet

02800

Dersom det ikke er en nødsituasjon, men du likevel ønsker å kontakte politiet, kan du ringe sentralbordet på 02800. Politiets telefon er bemannet hele døgnet.

Giftinformasjonen

22 59 13 00

Dersom du tror du har fått i deg – eller på annen måte vært i kontakt med – noe som er giftig, kan Giftinformasjonen gi gode råd om behandling og videre oppfølging. Dersom du mistenker at du har alvorlige symptomer, bør du heller ringe 113.

Mental Helse Hjelpetelefonen

116 123

Trenger du noen å snakke med, og å få råd og veiledning i en vanskelig tid?

Hjelpetelefonen er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt.

På nettsidene til Rådet for psykisk helse finnes oversikt over flere steder du kan henvende deg: psykiskhelse.no/

Veitrafikksentralen

175

Veitrafikksentralen tar imot tips om trafikkfarlige situasjoner, for eksempel gjenstander i veien, oversvømmelse, bilstans eller skade på vei og skilt. Alvorlige hendelser og viltpåkjørsler må meldes til politiet.

Alarmtelefonen for barn og unge

166 111

Barnevernets døgnåpne tjeneste svarer barn og unge som er utsatt for ulike former for omsorgssvikt, som har behov for bistand på grunn av egen risikoatferd eller strever med vanskelige tanker eller følelser. En gratis tjeneste der du kan henvende deg anonymt.

* - merket felt må fylles ut.

Støtt vårt arbeid nå

Bidra med en fast sum hver måned.

Steg 2/4

Kontaktinformasjon

Steg 3/4

Navn og adresse

Steg 4/4

Hvordan vil du betale?

Hjelp 113-appen vet hvor du er

Når man ringer nødnummeret fra appen, vil posisjonen din automatisk sendes til 113-
sentralens kartsystemer (dersom du har godtatt innsending av posisjon fra ditt telefonnummer). Posisjonen sendes flere ganger, slik at nøyaktigheten blir så god som mulig.
 
Dersom du ikke ringer fra Hjelp 113-appen, vil 113-sentralen vanligvis likevel motta
posisjonen din fra mobilen (via AML, Advanced Mobile Location).
 
Med Hjelp 113-appen kan du enkelt se hvor på kartet du befinner deg. Øverst på
skjermen kan du se koordinatene for din posisjon. Dersom posisjonen ikke kommer frem til 113-sentralen, kan du lese opp koordinatene for dem.
 
Det kan være lurt å åpne Hjelp 113-appen og bli kjent med de ulike funksjonene, samt hvor de nærmeste hjertestarterne befinner seg. Da er du forberedt når noe skjer.
 
Hvis det står om liv og helse: Ikke vent og se, ring 113.

Relevante saker: