Dette må du gjøre dersom du går gjennom isen
Går du gjennom isen og faller i vannet, må du komme deg opp igjen så raskt som mulig. Dette må du og dine turkamerater gjøre hvis noen faller gjennom isen.
Publisert: 14.02.2022
Å begi seg ut på isen kan være fristende, og i utgangspunktet bør du ha forhåndskunnskap som lar deg identifisere om isen er trygg å ferdes på eller ikke. Skulle derimot ulykken være ute, finnes det noen tips som kan redde liv.
Vi har snakket med mangeårig redningsmann i luftambulansen, Arne Sveinhaug, som deler sine beste tips dersom du går gjennom isen.
HOLD HODET KALDT: Redningsmann Arne Sveinhaug gir gode råd slik at du vet hva du skal gjøre dersom du går gjennom isen. Foto: Erland Kroken
1. Unngå kuldesjokk
Å gå gjennom isen kan komme som et sjokk. Hvis det er mulig, strekk hendene ut til siden og spre beina for å holde deg så høyt i vannet som mulig. Prøv å holde deg i ro og rop om hjelp.
– Kuldesjokket i seg selv tar livet av flere. Sørg for å puste dypt og rolig, og fokuser på å få kontroll på pusten. Det kan være lurt å øve seg på dette under kontrollerte forhold, sånn at man er forberedt når uhellet er ute, sier Sveinhaug.
2. Gå opp samme vei som du kom fra
Faller du gjennom isen når du går, er sannsynligheten stor for at den er for tynn til å bære deg lenger framme også. Derfor bør du snu deg 180 grader og forsøke å komme deg opp på samme side som du falt ned.
– Fordel tyngdepunktet, og kjenn etter hvor isen er sterk nok til å bære deg før du reiser deg opp.
Når du kommer deg opp fra vannet, bør du også være forsiktig med å reise deg rett opp for å unngå å gå gjennom isen igjen.
– Ål deg fram til du er på is du er sikker på at bærer deg før du går eller krabber videre. Man ser om isen gir etter eller sprekker, og er isen myk gynger den og buer seg. Du må se og føle der og da om isen er trygg nok til å bære deg, sier redningsmannen.
Se videoen hvor redningsmenn trener på isredning, og redningsmann Christen Tellefsens for hva du bør gjøre dersom du faller gjennom isen. Artikkelen fortsetter under videoen.
3. Bruk utstyret ditt
Redningsmannen anbefaler alle som ferdes mye i naturen – og særlig i isdekte områder – om å alltid ha ispigger rundt halsen. Ispiggene er laget for å borres ned i isen slik at man lettere kan løfte seg opp når man har falt igjennom. Is kan ofte være såpass glatt at det er problematisk å komme seg opp uten.
Går du på ski, kan du bruke stavene som ispigger. Det fordrer at du greier å ta av deg stavene slik at du får et godt grep nede ved piggen på stavene.
– Ispigger er nok bedre egnet, men vær kreativ og kjenn til eget utstyr og mulighetene du har med det, råder Sveinhaug, som understreker at du bør ta av deg skiene dersom du ramler gjennom.
– Fordel tyngdepunktet, og kjenn etter hvor isen er sterk nok til å bære deg før du reiser deg opp.
Redningmann Arne Sveinhaug
– Igjen, kjenn utstyret. Øv deg på hvordan du tar av skiene raskest på land. Du vil ha et mye større problem med å komme deg opp igjen med ski på beina.
Går du på tur med vanntett sekk, kan denne dessuten bidra til å holde deg flytende, særlig om du har pakket klær i vanntette bagger.
– Mange sekker vil fungere som flytevest, og pakker man tøy i vanntette poser anbefales det å ikke komprimere posen, men å ha så mye luft i posen som sekken tillater. Det vil bidra til å holde deg oppe. Tar sekken derimot inn mye vann, bør man ta av seg denne så fort som mulig.
4. Få hjelp av andre
– Hvis du er ute sammen med noen, bør vedkommende så raskt som mulig, men uten å sette seg selv i fare, kaste en redningsline i din retning, forteller Sveinhaug.
Er dere i nærheten av land, bør linen forankres i et fast holdepunkt, eksempelvis et tre. Isen er ofte glatt, og fast grunn er en stor fordel dersom man skal hjelpe til med å dra i land noen som har falt gjennom isen.
– En redningsline er et verktøy som er anbefalt å ha med seg. Det viktigste er å få dradd opp den som er i vannet så fort som mulig. Kameraten kan feste linen i land og gå ut og prøve å hjelpe.
Er dere langt unna land og andre naturlige forankringspunkter på glatt is, kan det være vanskelig å dra til skikkelig med en line. Da kan du forsøke å bruke ispiggene til å forankre redningslinen i isen i stedet, og sørge for at du ikke blir dratt mot den du forsøker å redde.
Har man en isskrue framfor ispigger, er det anbefalt å bruke disse for å få skikkelig grep i isen.
– Isskruer som man bruker på isklatring er fint for å kunne forankre sikringsline. Har man ikke det bør man anskaffe seg det om man er mye på tur. Disse er 10-15 centimeter lange, og fungerer bedre enn ispigger til å forankre linen.
5. Få varmen i kroppen igjen
Du blir fort nedkjølt etter et ufrivillig bad om vinteren. Vær rask med å skifte til tørre klær så du unngår forfrysning eller hypotermi. Er det langt til husvarme, anbefales varme fra et bål.
– Bytt til tørt så fort som mulig. Det forebyggende er å ha med seg redningsutstyr selv og ikke minst klær hvis uhellet er ute, da har man sjans til å klare seg mye bedre, oppfordrer Sveinhaug.