Skip to main content
Redningsmenn øver på redning på is og vannoverflater

Dette må du gjøre dersom du går gjennom isen

Går du gjennom isen må du komme deg opp igjen så raskt som mulig. Redningsmannens tips kan redde deg og dine turkamerater når uhellet er ute.

Publisert: 14.02.2022 – Sist oppdatert: 24.03.2025

Å begi seg ut på isen kan være fristende, og helst bør du vite om den er trygg eller ikke. Skulle derimot ulykken være ute, finnes det tips som kan redde liv.

Og hvem er vel bedre til å dele av sin kunnskap enn Arne Sveinhaug, mangeårig redningsmann i Norsk Luftambulanse?

Portret av redningsmann Arne Sveinhaug

HOLD HODET KALDT: Redningsmann Arne Sveinhaug gir gode råd slik at du vet hva du skal gjøre dersom du går gjennom isen. Foto: Erland Kroken

1. Unngå kuldesjokk

– Kuldesjokket i seg selv tar livet av flere. Pust dypt og rolig, og fokuser på å få kontroll på pusten. Det kan være lurt å øve seg på dette under kontrollerte forhold for å være forberedt når uhellet er ute, sier den turvante redningsmannen.

Hvis det er mulig, strekk hendene ut til siden og spre beina for å holde deg så høyt i vannet som mulig. Hold deg i ro og rop om hjelp.

2. Gå opp samme vei som du kom fra

Faller du gjennom isen, er det stor sannsynlighet for at den er for tynn til å bære deg videre. Derfor bør du snu deg 180 grader og forsøke å komme deg opp på samme side som du falt ned.

– Fordel tyngdepunktet og kjenn etter hvor isen er sterk nok til å bære deg før du reiser deg opp.

Når du kommer deg opp fra vannet, bør du også være forsiktig med å reise deg rett opp. Da risikerer du å gå gjennom isen igjen.

– Ål deg fram til du er på trygg is som kan bære deg før du går eller krabber videre. Se og føl om isen er trygg nok til å bære deg, sier redningsmannen.

Man kan se på isen om den gir etter eller sprekker. På steder der isen er myk, gynger og buer den seg.

Se videoen av redningsmenn som trener på isredning, og redningsmann Christen Tellefsens tips til hva du bør gjøre dersom du faller gjennom isen. Artikkelen fortsetter under videoen.

3. Bruk utstyret ditt

Redningsmannen anbefaler alle som ferdes mye i naturen – og særlig i isdekte områder – å alltid ha ispigger rundt halsen. Disse er laget for å borres ned i isen slik at man lettere kan løfte seg opp når man har falt igjennom. Is kan ofte være såpass glatt at det er vanskelig å komme seg opp uten.

Skistaver kan også brukes som pigger, men det fordrer at du greier å ta av deg stavene.

– Ispigger er bedre egnet, men vær kreativ og kjenn til eget utstyr og mulighetene du har med det, råder Sveinhaug, som understreker at du også bør forsøke å ta av deg skiene dersom du ramler gjennom.

– Øv deg på hvordan du tar av skiene raskest på land. Det er mye vanskeligere å komme seg opp igjen med ski på beina.

– Fordel tyngdepunktet, og kjenn etter hvor isen er sterk nok til å bære deg før du reiser deg opp.

Redningmann Arne Sveinhaug

Går du på tur med vanntett sekk, kan denne dessuten bidra til å holde deg flytende, særlig om du har pakket klær i vanntette bagger.

– Mange sekker vil fungere som flytevest. Pakkes tøy i vanntette poser frarådes det å komprimere disse, men å derimot ha så mye luft i posen som sekken tillater. Det bidrar til å holde deg flytende. Tar sekken derimot inn mye vann, bør den tas av så fort som mulig.

4. Få hjelp av andre

5. Få varmen i kroppen igjen

Dette må du gjøre hvis du går gjennom isen

Relaterte artikler: