Skip to main content
Har du planer om å dra på topptur bør du få med deg disse tipsene fra mangeårig redningsmann i Norsk Luftambulanse, Christen Tellefsen.

Dette må du vite før toppturen

Publisert: 18.02.2021 – Sist oppdatert: 26.01.2023

Har du planer om å dra på topptur bør du få med deg disse tipsene fra mangeårig redningsmann i Norsk Luftambulanse, Christen Tellefsen.

– Før du drar ut på tur, er det veldig viktig med planlegging. Gjerne flere dager i forveien. Se på ruta du tenker å gå, se etter turbeskrivelser, søk rundt på nettet for å få andres erfaringer, hør med lokalkjente og sjekk været. Men det er også viktig å sjekke skredvarslingen og faregraden, forteller redningsmann Christen Tellefsen.

Disse kan sjekkes på varsom.no. Tellefsen legger til at varslingsregionene er store, og at det ikke er sikkert at faregraden og skredvarselet gjelder for akkurat der du har tenkt å gå.

– Derfor er det viktig å ta gode selvstendige vurderinger og beslutninger når du er ute på tur, sier han.

Tren på bruk av utstyr

På forhånd bør du også ha trent på hvordan du bruker utstyret du har med deg. Lær deg hvordan søkeutstyret fungerer, hvordan du setter sammen søkestangen og hvordan man setter sammen spaden.

– Jeg har vært med på skred hvor folk ikke visste hvordan man satte sammen søkestangen. Går det skred uten at man kan dette, så er det for sent å lære seg. Alle bør trene på dette før de drar ut, oppfordrer Tellefsen.

Kameratredning

Er du så uheldig at det går skred der du er, så er det én ting som gjelder, kameratredning. Du må umiddelbart gå i gang med søk, og så fort du har mulighet varsle nødetatene.

– Det viktigste er å bruke øynene. I 75 prosent av tilfellene så blir folk funnet fordi de ligger delvis begravd i skredet. Deretter er det søker-/mottaker-utstyr som gjelder.

Gjør du funn med søkestang er det viktig å komme i gang med gravingen. Det man kan spare mest tid på, er ikke selve søket, men fremgravingen, forteller Tellefsen.

– Da er det viktig at man kaster seg på, og spar som bare det. Da er det lurt å nesten kanopadle med spaden og hugge seg inn i snøen. Du trenger ikke være forsiktig, her er det om å gjøre å få den skredtatte ut på kortest mulig tid.

– Poenget er å redde liv, avslutter Tellefsen.

Last ned Hjelp 113-appen her

Relaterte artikler: