Skip to main content
Stiftelsens FoU-direktør Tom Hanssen overrekker prisen til Pål Madsen på Helgelandssykehuset i Sandnessjøen.

Klinikksjef Pål Madsen fikk Marit Ribes minnepris

I over 30 år har Madsen vært med på å redde liv, både på bakken, i lufta og til sjøs.

Publisert: 30.08.2021

Tekst: Vibeke Buan
Foto: Helgelandssykehuset

– Man blir ydmyk når man mottar en slik æresbevisning, med tanke på alle de gode kollegene som jobber med akutt- og transportmedisin. Jeg setter veldig stor pris på å få denne prisen, sier Madsen.

Han er klinikksjef for Prehospital klinikk ved Helgelandssykehuset, og mandag 30. august mottok han Marit Ribes minnepris. Prisen deles ut årlig til personer som har utvist særlig stort engasjement og som har gjort en forskjell innen akuttmedisin og flymedisin.

Fra lege til ledelse

I over tre tiår har Pål Madsen arbeidet med akuttmedisin, de fleste av årene i Nord-Norge. Han har jobbet som anestesilege på ulike sykehus, på ambulansefly og helikopter, på Forsvarets redningshelikopter og i bilambulanse. Han har også vært sjeflege i Norsk Luftambulanse AS og divisjonsdirektør ved det som da het Ullevål universitetssykehus – for å nevne noe.

Mange i fagmiljøene kjenner også Madsen som medisinsk rådgiver i Luftambulansetjenesten HF. Der var han i en årrekke, før han i fjor begynte som klinikksjef for Prehospital klinikk ved Helgelandssykehuset.

– Jeg er veldig glad i Nord-Norge. Å jobbe med akuttmedisin i denne landsdelen er spennende. Her er det langt til regionsykehus, og både luftambulanse, ambulansebåt og bilambulanse er viktig for å sikre befolkningen forsvarlig helsehjelp når det haster, sier Madsen.

Takker ambulansepersonell 

Marit Ribes minnepris ble opprettet i 1992, til minne om flysykepleier Marit Ribe, som omkom i en ambulanseflyulykke ved Langfjelltind i Troms 14. november 1989.

– Jeg husker Marit Ribe som en engasjert flysykepleier som var opptatt av samarbeid. Samarbeid mellom aktørene i den akuttmedisinske behandlingskjeden er så avgjørende. Og med tanke på at hun omkom i en ulykke er jeg glad for at flysikkerhet står i høysetet i luftambulansetjenesten, sier Madsen.

– Det å jobbe operativt i transportmedisin og luftambulansetjenesten har også mange elementer som man ikke lærer på legestudiet. Der har jeg lært veldig mye av ambulansepersonell og redningsmenn, og det vil jeg takke dem for, sier klinikksjefen.

«Prisverdig engasjement»

Marit Ribes minnepris deles ut av Stiftelsen Norsk Luftambulanse i samarbeid med Marit Ribes familie. Det var stiftelsens FoU-direktør Tom Hanssen som overrakte prisen til Pål Madsen på Helgelandssykehuset i Sandnessjøen.

Juryen skriver følgende i sin begrunnelse: «Pål Madsen har utvist en særegen interesse for akuttmedisin i Norge, og spesielt innen luftambulansetjenesten. Han har solid erfaring og svært tydelige meninger om tjenestens drift og utvikling. Han har hatt et prisverdig engasjement i mange år, og har påvirket alle organisatoriske ledd innen luftambulanse. Pål har hatt omsorg for sine kolleger, og har alltid kvaliteten i tjenesten som fokus. Pål Madsen nyter stor respekt, ikke bare fra kolleger i Luftambulansetjenesten HF, men også hos sine medisinske kolleger i tjenesten, alle andre profesjoner i tjenesten og hos myndighetene».