Skip to main content

Jens Moe er blitt halehelt

40 år etter at han grunnla Norsk Luftambulanse, er lege Jens Moe blitt halehelt i luften – på Norwegians fly.

Tekst: Kristin M. Hauge

Publisert: 15.03.2018 – Sist oppdatert: 01.12.2021

I slutten av februar ble flyet som bærer hans bilde og navn hentet til Norge fra Boeingfabrikken i Seattle i USA. Haleheltene som preger andre fly hos Norwegian er personer som har sprengt grenser, utfordret normer og inspirert andre. Dette er nordmenn som for eksempel Max Manus, Edvard Grieg og Wenche Foss.

– Jens Moe var en ildsjel som absolutt fortjener en slik oppmerksomhet, sier pressekontakt Astrid Mannion-Gibson hos flyselskapet Norwegian.

Aller siste Boeing 737-800

Hun legger til at det aktuelle flyet som bærer Moes navn og bilde, har registreringsnummer LN-NIJ. Dette er Norwegians aller siste av flytypen Boeing 737-800, som blir levert. For Norwegian er dette derfor en stor milepæl da det markerer avslutningen på et viktig kapittel i selskapets historie.

jens-moe-halehelt_edited-1
HEDERSBEVIS: På dette nye Boeingflyet til Norwegian er lege Jens Moe blitt halehelt, 40 år etter at han grunnla Norsk Luftambulanse. (Foto: Andrew Marks, Norwegian)

Lege Jens Moe døde i år 2000, bare 57 år gammel, men ildsjelen har satt store, dype spor etter seg. Han var en pionér i utviklingen av den sivile luftambulansetjenesten i Norge. Sammen med andre ildsjeler tok han initiativ til etableringen av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, og han var i mange år organisasjonens leder.

Jubileumsår

Markedssjef i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Erland Krokan, forteller at bakgrunnen for at de søkte om å få Jens Moe som halehelt på et av Norwegians fly, er at Stiftelsen Norsk Luftambulanse fyller 40 år i år. Å få et slikt synlig hedersbevis i luften i jubileumsåret, betyr mye.

Jens Moe studerte medisin i i Tyskland. Han hadde noen år privat praksis i Drøbak, og jobbet så i Forsvarets sanitet. Fra 1978 til 1985 var han leder for Norsk Luftambulanse. Deretter var han sjef ved det private legesenteret og senere sykehuset Ringsenteret (nå Volvat Medisinske Senter). Fram til sin død vekslet han mellom arbeid der og privat praksis i Drøbak. Moe var aktiv i både faglig og politisk debatt rundt organiseringen av helsetjenestene. Han var opptatt av effektivitet, og luftambulansen virkeliggjorde slagordet hans: «Sykehuset ut til pasienten».

Legen ut til pasienten

Jens Moe tok også initiativet til den såkalt 9-bilen, Oslos første legebemannede ambulanse. Tankegangen var den samme som da han arbeidet for å opprette Norsk Luftambulanse: Lege og medisinsk utstyr må ut til pasienten så raskt som mulig. Sagt på en annen måte var også Jens Moe opptatt av å finne nye metoder å løse gamle oppgaver på.

Markedssjef Erland Kroken sier:  – Vi er svært glade for at Norwegian tente på ideen. Det er en stor ære og betyr mye for Stiftelsen Norsk Luftambulanse at gründeren Jens Moe hedres på denne måten. Som en kollega av meg sa; – Jens Moe er ute og flyr igjen.

Relaterte artikler: