Den aller første pasienten
Søndag 4. juni 1978 frontkolliderer Asbjørn Vågen på vei til en badetur i Akershus. Hardt skadd blir han den første pasienten som flys til sykehus av den sylferske luftambulansetjenesten.
Publisert: 21.12.2018 – Sist oppdatert: 11.01.2022
På slutten av 70-tallet etablerer legen Jens Moe og ildsjeler i ambulansemiljøet en egen legehelikoptertjeneste. Kun med støtte fra private og bedrifter klarer de å få tjenesten i gang med et innleid helikopter med base på Sentralsjukehuset på Lørenskog.
Legehelikoptertjenesten startet
Lørdag 3. juni 1978 er Bård Østgaards Stiftelse, senere Stiftelsen Norsk Luftambulanse, i gang. Første utrykning er til en trafikkulykke på Gjelleråsen. Pasienten blir sendt videre med bilambulanse etter nærmere sjekk. De flyr tilbake til Lørenskog uten pasient i påvente av nye utrykninger. Dagen etter går alarmen igjen.
37 år gamle Asbjørn Vågen er på vei til en badetur. Han kjører langs de idylliske veiene i Akershus i sin Volvo Amazon. Dagen før hadde han vært på samme sted med døtrene sine, og nå tenker han å ta et bad alene. Veiene er tørre og fine, det er en fin dag.
Plutselig oppdager han en bil som står stille i veibanen rett foran. Han bremser kraftig, svinger unna og ut i motsatt kjøreretning for å unngå kollisjon. Han rekker ikke å reagere når han ser en bil som kommer rett imot. I et kraftig smell frontkolliderer de.
Første pasient i et legehelikopter
Hvor lenge han er bevisstløs, vet han ikke. Han husker at han blir lagt på et teppe. Noen minutter senere hører han lyden av et helikopter. Så hører han noen dype stemmer. «Hvem skal vi ta med?». «Han her er mest skadet», svarer en annen. Asbjørn Vågen blir lagt på en båre og løftet inn i et trangt helikopter. Så letter de mot sykehuset. Asbjørn vet ikke da at han er historisk.
Inne på sykehuset konstaterer legene at det etter forholdene har gått fint med pasienten. Knust kneskål, en diger rift over hele brystet, kul i hodet.
– Jeg er født og oppvokst på Åkra i Sunnhordaland, en liten plass med 160 innbyggere. Betydningen av å ha god akuttmedisin utenfor sykehuset er for meg helt åpenbar
Asbjørn Vågen
40 år senere sitter vi i den trivelige stuen på Leirsund hvor han bor med sin kjære Målfrid.
– Jeg hadde sannsynligvis kjempeflaks. Om jeg hadde sikkerhetsbelter husker jeg rett og slett ikke, men jeg ble funnet på passasjersiden i bilen. Ikke hadde jeg fått rattstammen eller girspaken i kroppen, men hele brystet hadde fått en kraftig rift, forteller Asbjørn.
Støttet i 25 år
Leirsundmannen er historisk. Han er den aller første legehelikopterpasienten etter at det som i dag er Norsk Luftambulanse var i gang. Årlig får nå mer enn 7 000 pasienter i hele landet hjelp av de legebemannede helikoptrene. Asbjørn var altså den aller første i luften.
– Selv om jeg bodde på Kjeller i 1978, hadde jeg hørt lite om disse planene om å få til et legehelikopter på Lørenskog, forteller den spreke 77-åringen som i mer enn 25 år har støttet Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
– Jeg er født og oppvokst på Åkra i Sunnhordaland, en liten plass med 160 innbyggere. Betydningen av å ha god akuttmedisin utenfor sykehuset er for meg helt åpenbar, sier Asbjørn.
At han selv er historisk, har han reflektert over etter ulykken.
– Det er jo hyggelig å være førstemann i noe, men denne opplevelsen skulle jeg selvfølgelig helst vært foruten. Tenk på alle som er kommet etter meg. Det er helt utrolig hva denne tjenesten er blitt i dette landet, og stadig blir den bedre, leser jeg, avslutter Asbjørn Vågen.