Akutthjelpere er en trygghet for de på Kjerringøy
Når man er avhengig av ferge for å komme seg til nærmeste sykehus er det godt å ha mennesker i nærheten med nødvendig trening i førstehjelp. – Folk synes det er veldig betryggende at vi kan bidra når noe skjer, sier akutthjelper Georg Kristiansen.
Publisert: 13.03.2025 – Sist oppdatert: 14.03.2025

I vårt langstrakte land er det mange steder hvor det er langt til nærmeste sykehus eller ambulanse. Stiftelsen Norsk Luftambulanse gir derfor brannkonstabler og frivillige som er en del av akutthjelperordningen nødvendig trening slik at de kan ta hånd om alvorlig syke pasienter til den profesjonelle hjelpen kommer.
Ingen ambulanse etter siste ferge
På halvøya Kjerringøy bor det rundt 400 mennesker. Nærmeste sykehus er i Bodø. Det tar rundt en times tid å kjøre dit fra Kjerringøy, om alt klaffer med fergen. Derfor ble Kjerringøy brannstasjon en av de første i området til å bli med i akutthjelperordningen. For etter at siste ferge går kl. 23.00 kan ingen ambulanse komme seg dit. Da er innbyggerne alene, og må få hjelp av redningshelikopteret eller redningsskøyta.
– Det var et ønske fra Bodø kommune at vi skulle bli med i akutthjelperordningen, men det var også en lokal tanke, for vi bor jo på en plass der vi må ha ferge for å komme oss til sykehuset, forteller Georg Kristiansen.
Han har jobbet deltid i brannvesenet på Kjerringøy i over 12 år. For to og et halvt år siden ble han og hans 11 kollegaer akutthjelpere.
Akutthjelperne blir kurset iblant annet tiltak for frie luftveier, stans av blødninger, forebygging av nedkjøling, bruk av hjertestarter, samt hjerte- og lungeredning. Det er de som blir sendt ut på skadested om medisinsk personell og ambulanse er langt unna. Bare i 2024 reddet akutthjelpere over hele Norge over 500 liv.
Fakta om akutthjelperordningen
- Siden 2010 har Stiftelsen Norsk Luftambulanse kurset lokale brannfolk i akutt nødhjelp på skadested eller hos alvorlig syke pasienter.
- Akutthjelpere kalles ut dersom ambulansen eller legevaktslege er opptatt i andre oppdrag.
- Utdanning av akutthjelpere er et av bidragene til Helsedirektoratet sin nasjonale dugnad «Sammen redder vi liv».
- Ordningen består av et kurs ved oppstart, med nettkurs på Akuttportalen.no og en praktisk dag på 8 timer. Man får også en sekk med alt man trenger til akutt nødhjelp, hjertestarter og vest merket «Akutthjelper». Deretter får man kursing én gang i året.
- I snitt er akutthjelperne hos pasienten 16 minutter før helsepersonell ankommer.
Retreningskurs hvert år
Hvert år får alle akutthjelpere retrening for å repetere og friske opp kunnskapen sin innen førstehjelp.
– Det er et veldig bra kurs. Man kan jo selvfølgelig litt fra før, men det er en flott mulighet til å trene sammen på ulike scenarioer.
Han forteller at han har måttet ta i bruk det han har lært fra kurset. Kjerringøy brannstasjon har et høyt antall helseoppdrag i forhold til andre stasjoner.
– Det er veldig varierte oppdrag. Vi har hatt alt fra motorsykkeluhell med brukne armer, mistanke om hjerteproblemer, hjertestans, og hjerneblødning. Vi har vært innom «alt», sier Kristiansen.
Betryggende med akutthjelpere i nærheten
Et av hans siste oppdrag hjalp han en mann som hadde hatt en arbeidsulykke. Georg og hans kollegaer hadde da møtt mannen og datteren på veien til fergen hvor en ambulanse overtok. Det synes mannen var veldig betryggende.
I etterkant var datteren på Facebook for å takke og skryte av akutthjelperne.
– Det var mange som så dette innlegget, så vi fikk mange spørsmål om hvordan de kan kontakte oss om de trenger hjelp. Vi måtte fortelle at de må ringe 113, også vil de ordne resten om det er behov for oss, smiler han.

Finansieres av stiftelsens støttemedlemmer
Siden 2010 har Stiftelsen Norsk Luftambulanse kurset lokale brannfolk i livreddende, førstehjelp på skadested eller hos alvorlig syke pasienter.
Stiftelsen gjennomfører, finansierer og utvider stadig Akutthjelperordningen. Prosjektet er i sin helhet finansiert av penger fra støttemedlemmer og andre givere.
Nå omfatter ordningen over 8900 akutthjelpere over hele landet, fordelt over 350 brannstasjoner.