Skip to main content

Hjerneslag hos kvinner 

Kvinner kan ha andre hjerneslagsymptomer enn menn. Derfor skal stipendiat Vilde Teigene Måløy forske på kjønnsforskjeller – både hvilke symptomer menn og kvinner med mistenkt hjerneslag har, og hvordan pasientene blir håndtert. 

Ambulanse
Periode
Pågående
Hovedveileder
Else Charlotte Sandset, overlege og seksjonsleder ved Seksjon for hjerneslag og generell nevrologi, Nevrologisk avdeling, Oslo universitetssykehus, seniorforsker i Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Medveiledere
Maren Ranhoff Hov, overlege ved Nevrologisk avdeling, Oslo universitetssykehus, førsteamanuensis ved Fakultet for helsevitenskap, OsloMet, seniorforsker i Stiftelsen Norsk Luftambulanse / Silke Walter, professor ved Universität des Saaslandes, avdeling for nevrologi
Samarbeids­partnere
Oslo universitetssykehus HF, Universitetet i Oslo

Hva forsker du på?

Å få rask og riktig hjelp er avgjørende når noen får hjerneslag. Nyere studier har vist at kvinner fremstille symptomer annerledes enn de klassiske slagsymptomene med vansker med å prate, smile eller løfte armene. Manglende kunnskap om dette kan føre til forsinket behandling.  

Jeg ønsker å beskrive den prehospitale behandlingskjeden for pasienter med akutt hjerneslag, identifisere mulige kjønnsforskjeller og bruke denne kunnskapen til å bidra til enda bedre håndtering av slagpasienter, både utenfor sykehus og inne på sykehus. 

Hvordan skal du finne ut av det?

Jeg vil se på hele forløpet, fra pasientene får symptomer til de er i ambulansen og inne i akuttmottaket, og undersøke om det er forskjeller mellom kvinner og menn – både hvilke symptomer de har og hvordan de blir behandlet. 

I dette arbeidet vil vi blant annet se på pasientenes møte med 113-sentralen, og vi ønsker å gjennomgå lydlogger fra AMK. Deretter vil vi bruke data fra slagstudien ParaNASPP til å undersøke mulige kjønnsforskjeller ved håndtering av pasienter av ambulansepersonell. 
 Basert på funn vil vi til slutt intervjue ambulansearbeidere og slagleger for å kartlegge hvilke faktorer som påvirker dem når de skal ta hånd om kvinner som kan ha hjerneslag. 

Hvorfor er dette viktig?

Manglende kunnskap kan gi underbehandling av slagpasienter som ikke har de typiske slagsymptomene. Derfor er det behov for mer forskning og økt oppmerksomhet på kjønnsforskjeller i slagsymptomer, både i befolkningen generelt og hos helsepersonell.  Med bedre kliniske verktøy og økt kunnskap kan vi fange opp flere hjerneslag, og oppdage dem tidligere. 

Relaterte saker: