113-sentralen: – Ikke dra på tur uten denne appen!
Skulle du falle og slå deg eller bli syk på fjellet, kan Hjelp 113-appen fortelle redningsmannskapene nøyaktig hvor du befinner deg.
Tekst/video: Rolf Magnus W. Sæther
Publisert: 12.02.2021 – Sist oppdatert: 21.10.2024
Når du ringer nødnummeret, blir du først spurt om hvor du befinner deg. Er du på skitur i fjellet, kan det være svært vanskelig å forklare nøyaktig hvor du er, spesielt i en stresset situasjon.
– Dersom vi ikke vet hvor du er, har vi ikke noe sted å sende hjelpen til. Så enkelt er det. Derfor kan Hjelp 113-appen ha en helt avgjørende betydning, sier Jørgen Skogmo, luftambulansekoordinator, AMK Oslo.
Dersom du ringer nødnummeret via gratis-appen Hjelp 113, får 113-sentralen den nøyaktige posisjonen din.
– Appen letter arbeidet for oss hver eneste dag, og vi sparer mye tid i kritiske situasjoner. Innringerne er ofte i en kaotisk situasjon, og de har ikke behov for det ekstra stresset med å finne adressen. Noen klarer ikke å gjøre seg forstått i det hele tatt. Da vet vi i alle fall posisjonen og kan sende hjelp dit umiddelbart, sier Skogmo.
Appen Hjelp 113 er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse i samarbeid med Helsedirektoratet og har allerede blitt lastet ned over 1,75 millioner ganger. Hver dag foretas cirka 200 nødsamtaler fra appen. Du kan ringe både 113 helse, 110 brann og 112 politiet direkte fra appen.
– Denne appen vil være den viktigste du har på telefonen din, og den er gratis å laste ned. Dette sparer redningsmannskapene for verdifulle minutter, sier generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Hans Morten Lossius.
Kan redde 20 liv i året
Også Helsedirektoratet oppfordrer alle til å ha denne Hjelp 113-appen på smarttelefonen sin.
– Vi kan faktisk redde rundt 20 liv hvert år hvis alle ringer 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet.
I appen er det også en oversikt over tilgjengelige hjertestartere i området. Det offentlige hjertestarterregisteret 113.no er implementert i appen.
LES OGSÅ: Meld inn hjertestarteren
Bli funnet på fjellet
Selv om appen forteller redningsmannskapene hvor du er i en krisesituasjon, bør du ikke droppe vanlig fjellvett. Mobiltelefoner kan forsvinne eller gå tom for batteri, og det er ikke dekning alle steder.
– Det er smart å ha på klær med «knalle» farger, som er synlige på avstand. Da blir det enklere for letemannskaper å finne deg. Og selvsagt bør du ha med godt med klær og mat i tilfelle det kommer et værskifte, er tipsene fra Jørgen Skogmo på AMK Oslo.