Skip to main content
Kvinne holder mobil med Hjelp 113-appen åpen

Hjelp 113-appen

Hjelp 113-appen er et nyttig verktøy i akutte situasjoner med stress og lite oversikt. Appen samler alle nødnumrene på ett sted slik at du enkelt kan ringe riktig nødetat. Last ned og start appen Hjelp 113 nå.

Kom i gang med 113-appen

Med Hjelp 113-appen har du alle nødnummer samlet på ett sted i tillegg til andre viktige nummer. Den viser koordinatene dine og hvor nærmeste hjertestarter befinner seg til enhver tid. Appen er laget av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, og utvikles hele tiden – til det beste for pasienten.

  1. Last ned eller oppdater appen
    1. Finn appen din i Apple Store eller Google Play
  2. Start opp appen etter nedlastning
  3. Registrer mobilnummeret ditt
  4. Bruk den når du må ringe et nødnummer, trenger hjertestarter eller ønsker dine egne koordinater
Hjelp 113-appen finner deg når du ikke vet din eksakte posisjon. Bilde av øvelse i skredsøking på Camp Torpomoen.

Koordinatene på skjermen

Nå som systemet AML finnes i nesten alle mobiltelefoner vil posisjonen din automatisk bli sendt til nødsentralen.

Hjelp 113-appen gjør det samme, men med appen kan du selv se koordinatene. Disse kan leses opp til for eksempel frivillige letemannskap, eller hvis du er i utlandet og trenger hjelp.

Hvis du ikke har dekning på telefonen kan du ta skjermbilde av koordinatene der pasienten ligger for så å gå til du får dekning. Da kan du lese opp de riktige koordinatene for der pasienten befinner seg.

Illustrasjon over hjertestarter-kart

Finn nærmeste hjertestarter i appen

Ved hjertestans er det viktig å komme i gang med hjerte- og lungeredning, og få tak i en hjertestarter så raskt som mulig. I appen finner du en oversikt over hjertestartere som er registrert i det offentlige Hjertestarterregisteret.

Hjelp 113 lar deg finne hjertestarteren som er nærmest, og gir deg veibeskrivelse til denne gjennom kartfunksjonen i telefonen din.

Vet du om en hjertestarter som ikke vises på kartet? Se hvordan du registrerer den på 113.no.

Installer og aktiver appen

Har du lastet ned appen er det også viktig at du aktiverer den. Gjør det med en gang du installerer den.

Dette gjør du ved å oppgi telefonnummer og taste inn koden du mottar på SMS.

Husk også å godkjenne at Hjelp 113-appen kan vite posisjonen din også når du ikke bruker appen.

Hvis du ikke aktiverer appen, vil du få beskjed om å gjøre det når du bruker den – og da kan du kaste bort livsviktig tid.

Mann ser på Hjelp 113-appen på telefonen sin

Utenlandsk telefonnummer eller utenfor Norge 

Appen støtter også utenlandske numre, og kan lastes ned i utlandet. For å registrere utenlandsk telefonnummer må man oppholde seg i Norge. Appen vil automatisk være på engelsk hvis du ikke har satt Norsk som standardspråk på telefonen.  

Hjelp 113-appen fungerer også i utlandet. Om du forsøker å ringe 110 eller 113 når du oppholder deg utenfor Norge, vil appen automatisk foreslå at du ringer 112, da dette er det europeiske nødnummeret. Dersom 112 ikke er i bruk i det landet du befinner deg i, bør du finne ut hvilket nødnummer som gjelder.

Ved å bruke Hjelp 113-appen i utlandet, vil du ha mulighet til å lese opp din posisjon fra ringeskjermen hvis nødsentralen ikke mottar din posisjon automatisk. Det samme gjelder om du med utenlandsk telefonnummer befinner deg i Norge, og nødsentralen ikke mottar din posisjon via AML 

Opplæring i bruk av hjertestarter

Fakta om Hjelp 113

Hjelp 113-appen er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse i samarbeid med Helsedirektoratet, og har blitt lastet ned over 2 millioner ganger.

Appen er gratis å laste ned, og tilgjengelig for iOS/iPhone- og Android-telefoner. Den ble lansert i 2010, og har siden den gang blitt oppdatert flere ganger.

I starten kunne du kun ringe det nasjonale nødnummeret 113 fra appen, derav navnet. Senere ble også nødnumrene Brann (110) og Politi (112) inkludert. I dag kan du i tillegg kontakte andre viktige instanser i de tilfellene hvor situasjonen ikke er like akutt.  Disse numrene finner du under «Viktige nummer».

Appen benytter mobiltelefonens ringefunksjoner. Dette betyr at du må ha mobildekning for å kunne ringe med appen. Vær oppmerksom på at du i noen situasjoner vil ha bedre mulighet til å nå fram ved å ringe 112 enn ved å ringe de andre nødnumrene dersom du ikke har mobildekning Les mer om dette hos NKOM, eller på spørsmål og svar-siden vår.

Møt noen som har blitt reddet

Nødvendig utvikling av metoder og teknologi som kreves for å redde flere i morgen enn vi kan i dag, dekkes ikke av staten. Den er det vi som står for, sammen med alle som støtter oss.

00 / 00
00 / 00
Helsepersonell holder opp en telefon med nødappen Hjelp 113 på skjermen.

Bli med på å utvikle Hjelp 113-appen du også