Skip to main content
GPS i helikopter som flyr

Visste du dette? Slik fungerer GPS

I dag har de fleste av oss en GPS i lommen. Mobiltelefonene våre er avanserte datamaskiner hvor GPS har fått en dagligdags plass. Stiftelsen Norsk Luft­ambulanses app Hjelp 113 bruker blant annet GPS for å finne koordinatene.

Tekst: Erland Kroken og Randi Buckley 
Foto: NTB/Scanpix
Kilder: forskning.no, tek.no, NLA Sollutions AS

GPS står for Global Positioning system og ble opprinnelig utviklet av det amerikanske forsvaret for sikrere navigering til militære formål og til sivilt bruk. Systemet baserer seg på satelitter for å kunne finne posisjonen til noen eller noe, gjennom en GPS-mottaker.

Hjelp 113

Radiosenderen på GPS-satellitten sender ut et signal. For eksempel til din mobiltelefon, når du har ringt 113 via appen Hjelp 113. Appen bruker ikke bare GPS-funksjonen for å finne nøyaktig posisjon. Den bruker også basestasjonene, eventuell aktiv wifi, EUs satelittsystem Galileo og Russlands Glonass.

Satelitter

Høyt over hodene våre svever et titalls satellitter som hjelper oss med GPS. Alle satellittene har en radiosender, og et presist atomur som viser tid med nøyaktig presisjon. Radiobølgene ligner lysbølger, men radiobølgene når mye lenger. De går med lysets hastighet, 300 000 kilometer i sekundet.

Teknologi og matematikk

Du trenger kontakt med flere satellitter for at GPS-en på telefonen din skal gi deg rett posisjon. Satellittene har et sirlig system, basert på teknologi og matematikk. Derfor mottar telefonen din signaler fra flere enn seks satellitter av gangen.

Regner ut sin egen posisjon

Signalene som mottas forteller satellittenes eksakte posisjon. I tillegg må GPS-en din også å vite avstanden til de svevende maskinene der oppe. Utfra disse opplysningene kan GPS-mottageren selv regne ut sin egen posisjon. Altså gi deg posisjonen din rett inn på din egen telefon, der du er akkurat nå.