Stiftelsen Norsk luftambulanse

Flygernes nye øyne

En kreativ og initiativrik flygers idé er i ferd med å revolusjonere måten luftambulansemannskapene skaffer seg oversikt over været. Takket være bidrag fra støttespillerne våre har Stiftelsen Norsk Luftambulanse finansiert værkamerastasjoner over hele landet.

I starten av 2013 sitter flyger Jens Fjelnset på Norsk Luftambulanse AS’ base i Ål og opplever nok en alarm. Han er fartøysjef på legehelikoptret og er den som skal bestemme om det er flyvær og eventuelt hvilken rute de skal velge for å nå pasienten. Målet er alltid å finne den raskeste. En beslutning gjøres på noen få minutter. Han sjekker yr.no og ser at været utenfor virker stabilt. Det samme har meteorologene meldt på TV.

Kunnskap om været livsviktig
Legehelikoptret løfter seg fra Ål-basen med flyger, anestesilege og redningsmann. Under snor Hallingdalselven seg som en islagt hvit slange i det klare og fine vinterværet.

Slik er det ikke hver gang.

Noen ganger må legehelikoptret snu. Været skifter fort i Norge. Å vite mest mulig om været er derfor livsviktig.

Dette vet flyger Jens Fjelnset alt om. Tenk om vi kunne vite mer om hvordan været er akkurat nå. Flere steder, hele døgnet. Ideen om værkamerastasjonene er født. Han ser for seg kameraer over hele landet som tar bilder av været der legehelikoptrene ofte flyr. Bilder som skal kunne sees på alle luftambulansebasene.

Jens jobber med ideen på fritiden på egen hånd. Tester hva digitale speilreflekskameraer tåler og kan gjøre, finner ut hvordan data kan overføres. Han jobber tett med trondheimsfirmaet Ablemagic for å utvikle de tekniske løsningene for værkamerastasjonene. Han finner riktige og egnede værbestandige bokser til å montere kameraene i.

Allerede høsten 2013 står den første værkamerastasjonen på plass i Stavn i Hallingdal. Stiftelsen Norsk Luftambulanse går inn og finansierer det livsviktige nybrottsarbeidet. Dette er helt nytt. Dette har ingen satt i system og gjort før.

Stort behov
I tiden frem til 2018 ble det utplassert over 60 slike værkamerastasjoner over hele landet, og målet er å få ut ytterligere 20 i løpet av året. I første omgang. Da Jens Fjelnset gikk ut til flygende kolleger og andre operatører i luftambulansetjenesten, spurte han om hvor slike kameraer burde stå. Han fikk 350 forslag.

Stasjonene gir alle basene viktig værinformasjon. Inne i boksene er det to eller tre avanserte speilreflekskameraer. De tar automatisk bilder i en jevn intervall. Bildene er av svært høy oppløsning, spesielt om natten. All informasjon håndteres i et egenutviklet dataprogram.

Værkamerastasjonene kobler seg opp automatisk til Stiftelsen Norsk Luftambulanses servere via mobilnettet og overfører nye bilder hvert kvarter. Lufttrykk og temperatur sendes annethvert minutt. Bildene og værdata kan sees på alle basene, enten på storskjerm eller via en egen mobilapplikasjon.

– Vi er ikke på basen hele tiden. Ved å kunne bruke nettbrett eller smarttelefonen, kan vi vurdere været når vi for eksempel skal fly tilbake med pasienten. Da kan vi kjapt vurdere om at det er OK å lande på sykehuset, forteller flygeren.

Trønderen innrømmer at han liker å få ting fikset, være litt Petter Smart. Få gode ideer satt ut i livet. Dette prosjektet har blitt mye større enn han trodde.

– Det har også blitt mye bedre enn jeg trodde, sier Jens.

Han skryter uhemmet av samarbeidet med systemavdelingen til stiftelsen, som han jobber tett med i utviklingen. Værkamerastasjonene utvikles stadig og viser nå også lufttrykk og temperatur i tillegg til gode bilder. Hvis det er dårlig vær på et bilde, og flygeren er i tvil om hvordan det virkelig ser ut, kan et idealbilde hentes opp.

Værkameraene bidrar med livsviktig informasjon for oss som skal ut og fly

Flyger Jens Fjelnset

Han er også svært glad for at prosjektet er gjort tilgjengelig og er gratis for Politihelikoptret, forsvarets 330-, 337- og 339-skvadron og andre operatører i luftambulansetjenesten. Ideen har fått betydning for alle som redder liv.

– Uten Stiftelsen Norsk Luftambulanses bidrag hadde ikke dette blitt noe av, og jeg er svært takknemlig overfor alle støttespillerne som har gjort dette mulig. Nå er neste oppgave å få satt ut enda flere stasjoner, sier Fjelnset.

Luftambulanselegen: – Viktig forbedring
Luftambulanselege ved Ål-basen, avdelingssjef og anestesilege i Vestre Viken HF, Ann-Elin Tomlinson, ser at mannskapene bruker værkamerastasjonene hver gang de er på vakt.

– Dette er et svært nyttig beslutningsverktøy og er helt klart en forbedring. En ting er at vi raskere kan bestemme om vi kan fly eller ikke, eller ta raskeste rute. Like viktig er det at vi kan samarbeide bedre med 113-sentralene om ressursene. Ser vi at været kan bli en utfordring for å komme til pasienten med et legehelikopter, kan vi forberede 113-sentralen på at de også planlegger å nå pasienten med andre ressurser, for eksempel ambulanse eller frivillige redningskorps, forteller den erfarne luftambulanselegen.