Skip to main content
Skredfare: Dette må du vite før toppturen

Skredfare: Dette må du vite før toppturen

Har du planer om å dra på topptur mens det fortsatt er snø på fjellet bør du få med deg disse tipsene fra mangeårig redningsmann i Norsk Luftambulanse, Christen Tellefesen.

Publisert: 08.02.2021

Se video hvordan man bruker utstyret lenger ned i saken.

– Før du drar ut på tur er planlegging veldig viktig. Se på ruta du tenker å gå, søk etter turbeskrivelser på nettet for å få andres erfaringer, hør med lokalkjente og sjekk været. I tillegg det viktig å sjekke skredvarslingen og faregraden på varsom.no, forteller Tellefsen, og legger til;

– Men da er det også viktig huske at varslingsregionene er store. Så det er ikke sikkert at faregraden og skredvarselet gjelder for akkurat der du har tenkt å gå. Derfor er det viktig å ta gode selvstendige vurderinger og beslutninger når du er ute på tur.

Tren på bruk av utstyr

På forhånd bør du også ha trent på hvordan du bruker utstyret du har med deg. Lær deg hvordan søkeutstyret fungerer, hvordan man setter sammen søkestangen og spaden.

– Jeg har vært med på skred hvor folk ikke visste hvordan man satte sammen søkestangen. Går det skred, og ikke man kan dette så er det for sent å lære, derfor bør alle trene på dette før de drar ut, oppfordrer Tellefsen.

Kameratredning er nødvendig ved skredfare

Er du så uheldig at det går skred der du er, så er det én ting som gjelder, kameratredning. Du må umiddelbart gå i gang med søk, og så fort du har mulighet varsle nødetatene.

– Det viktigste er å bruke øynene. I 75 prosent av tilfellene så blir folk funnet fordi de ligger delvis begravd i skredet. Deretter er det søker/mottaker-utstyr som gjelder.

Gjør du funn med søkestang så er det viktig å komme i gang med gravingen. Det man kan spare mest tid på, det er ikke selve søket, men fremgravingen, forteller Tellefsen.

– Da er det viktig at man kaster seg på, og spar som bare det. Da er det lurt å nesten kanopadle med spaden og hugge seg inn i snøen. Du trenger ikke være forsiktig, her er det om å gjøre å få den skredtatte ut på kortest mulig tid.

– Poenget er å redde liv, avslutter Tellefsen.

Helikoptercrew med fjellredning

Relaterte saker: