Skip to main content
Legebilen under Arctic Race 2021
Foto: Erland Kroken

Stiftelsen Norsk Luftambulanse styrker akuttberedskapen under Arctic Race of Norway

Med en anestesibemannet legebil og to ambulanser vil Stiftelsen Norsk Luftambulanse bidra med medisinsk beredskap under Arctic Race of Norway som arrangeres i Finnmark 17.-20. august.

Publisert: 14.08.2023

Tekst: Rolf Magnus W. Sæther / Foto hovebilde: Erland Kroken

– Arctic Race er en folkefest. Det er viktig at arrangementet er så trygt som mulig for syklistene som deltar i rittet, ansatte, frivillige og publikum. Vi har sagt ja til å bidra for at hjelpen skal være på plass umiddelbart hvis noen skader seg eller blir syke, uten å belaste den normale akuttberedskapen i området, sier generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, som har vært medisinsk partner for rittet siden 2019.
 
Årets Arctic Race går fra Kautokeino og skal innom både Alta, Hammerfest, Havøysund og Kvalsund, før det hele skal avgjøres ved målgang på Nordkapplatået. Da har de 18 lagene syklet 663 km hver. Sykkelrittet pleier å samle flere titalls tusen tilskuere langs løypa.
 
Under den fire dager lange konkurransen vil to ambulanser og én legebil fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse følge syklistene. De to ambulansene bemannes med kompetent lokalt ambulansepersonell med verdifull lokalkjennskap. Legebilen bemannes med anestesilege og er utstyrt på lik linje med et ambulansehelikopter.
 
Daglig leder Knut-Eirik Dybdal i Arctic Race of Norway er glad for å ha Stiftelsen Norsk Luftambulanse med på laget også i år.
 
– Det er lange avstander i Nord-Norge, og gjennom ekstra medisinsk beredskap fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse gjør vi Arctic Race of Norway til en enda tryggere opplevelse for syklistene, alle som er involvert i arrangementet, og alle som ser på, sier Dybdal.

Årets Arctic Race går fra Kautokeino og skal innom både Alta, Hammerfest, Havøysund og Kvalsund, før det hele skal avgjøres ved målgang på Nordkapplatået.

Da har de 18 lagene syklet 663 km hver.

Sykkelrittet pleier å samle flere titalls tusen tilskuere langs løypa.

Foto: ARN / Gautier Demouveaux

Styrker helsetjenestene i nord

Stiftelsen Norsk Luftambulanse driver flere aktiviteter i Troms og Finnmark, blant annet kurs i samarbeid på skadested for personell i nødetatene. Stiftelsen utdanner akutthjelpere, førstehjelpsgrupper som rykker ut for å yte akutthjelp fram til ambulansen er på plass.
AMK og legevaktsentraler kan se video fra innringerens telefon, takket være en løsning utviklet av stiftelsen.
For å sikre at luftambulansen kommer frem i dårlig vær, etableres værkamerastasjoner og instrumentflygingsruter for helikopter i distriktet.
Stiftelsens datterselskap, Norsk Luftambulanse Helikopter er operatør på landets 13 baser for legehelikopter, inkludert den nye basen på Kirkenes.
 
Lossius håper på et godt samarbeid med lokalt helsevesen i alle kommunene rittet passerer. 

Hans Morten Lossius var ung kommunelege i Lakselv i Finnmark på 1980-tallet, og måtte se en ung mann dø foran seg. I dag kjemper han hver dag for at helsevesenet må behandle folk der de er, ikke bare der legene har sin arbeids­plass.

– Vi vet at det finnes en god kommunehelsetjeneste, ambulansetjeneste og luftambulanse i området ved behov.
Men vi ønsker å bidra ekstra for at folk skal få raskest mulig helsehjelp der de er.
Målet vårt er å bringe sykehuset ut til pasientene.
Som ideell organisasjon gjør vi dette på lag med pasientene og innbyggerne i området, sier Hans Morten Lossius.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse vil stå på stand i Alta (17.8), Hammerfest (18.-19.8) og Havøysund (19.8). Der kan du få høre mer om arbeidet for å bringe sykehuset raskest og tryggest mulig ut til hardt skadde og alvorlig syke pasienter.

Har du lest disse sakene?