Skip to main content
Portrett av Thomas Heyerdahl ved skadestedet der Pride-terroren skjedde 25. juni 2022. Han var første lege på stedet, og fikk dermed rollen som medisinsk leder helse.

Min hjertesak: Økt kunnskap som første lege på stedet

Oslo bader i regnbuefarger og god stemning. Det er sommer, Pride og natt til lørdag. Så smeller det. På masseskytingen i Rosenkrantz’ gate må lege Thomas Heyerdahl (45) ta en helt annen rolle enn den luftambulanseleger vanligvis har, en rolle de ikke kurses i. Det vil han gjøre noe med.

Tekst: Marianne Wennesland / Foto: Thomas T. Kleiven

Publisert: 03.06.2024

Natt til 25. juni 2022 blir Thomas og legebilmakkeren kalt ut fra Ullevål sykehus til masseskytingen. De får vite hvor de skal, at situasjonen er alvorlig og at det er trygt å dra dit, men ellers lite. Når de er fremme i Oslo sentrum, ser de at folk velter ut fra utestedene. Sammen med sivile er ambulansepersonell i gang med å evakuere og samle pasienter.
 
– Utfordringen var å få oversikten over hvem som var skadet. Vi visste ikke hvor de var eller hvilke tilfeller som var kritiske, og det var mennesker overalt, sier Thomas

Portrett av Thomas Heyerdahl, som fikk rollen medisinsk leder helse under Pride-terroren 25. juni 2022.
Thomas Heyerdahl fikk rollen medisinsk leder helse under Pride-terroren 25. juni 2022.

Den vanskelige oversikten som medisinsk leder helse

Som første lege på stedet må han jobbe annerledes enn han pleier for å redde liv og helse.
 
– Det enkleste ville vært å begynne å behandle, gjøre noe kjent. Men på en masseskadehendelse som dette, bør medisinsk leder skaffe seg oversikt først, sier han.
 
For det er rollen medisinsk leder helse den første legen på stedet tildeles ved større hendelser. Vedkommende har ansvaret for den medisinske oversikten og håndteringen av pasientene på skadestedet.
 
Thomas må ta et steg tilbake for å få oversikt over pasientene og den medisinske håndteringen som må til. Han jobber tett med innsatsleder helse – ambulansetjenestens representant – i samarbeid med politi og brannvesen. Sammen legger de en plan for hva som må gjøres og iverksetter den i samarbeid med kollegaer. Thomas kommuniserer med sykehusene om pasientene som skal sendes deres vei.
 
– Jeg var helt avhengig av kollegaene som jobbet med pasientene; de fra ambulansetjenesten og de som kom til fra legehelikopterbasen. De hadde full kontroll, sier Thomas, som mener at flere gjorde en enda viktigere jobb enn ham:
 
– De sivile på stedet viste et enormt mot. Først nøytraliserte de gjerningsmannen, så evakuerte de venner og ukjente. De bar, støttet og stilte opp for hverandre, og gjorde en enorm innsats!
 
To mennesker ble drept og 21 såret under masseskytingen i Oslo sentrum natt til 25. juni 2022.

Thomas Heyerdahl foran legebilen. Mange av Heyerdahls kollegaer ønsket klarhet i hvordan rollen medisinsk leder helse burde utføres. Derfor tok Luftambulanseavdelingen ved Oslo Universitetssykehus initiativ til et kurs, med støtte fra Stiftelsen Norsk Luftambulanses givere. Uten dem hadde det ikke blitt noe kurs, ifølge ham.

Mange av Heyerdahls kollegaer ønsket klarhet i hvordan rollen medisinsk leder helse burde utføres. Derfor tok Luftambulanseavdelingen ved Oslo Universitetssykehus initiativ til et kurs, med støtte fra Stiftelsen Norsk Luftambulanses givere. Uten dem hadde det ikke blitt noe kurs, ifølge ham.

Fersk, men forberedt

Tross mange års fartstid som anestesilege, føler han seg fersk i gamet ved Luftambulanseavdelingen på Oslo universitetssykehus (OUS).
 
– Som barn ville jeg bli pilot. Det er bare det at jeg er fargeblind, sier Thomas og ler:
 
– Så da jeg begynte på medisinstudiet satte jeg meg et mål om å jobbe med akuttmedisin utenfor sykehus. I 2019 startet jeg på legebilen i Oslo og året etter på redningshelikopteret på Rygge i 330-skvadronen. Jeg jobber halvparten av tiden på hver av basene.
 
Masseskader utgjør få oppdrag i løpet av arbeidslivet til legebil- og luftambulanseleger, ifølge Thomas:
 
– Det å være medisinsk leder helse er ikke noe vi har mye erfaring med. Derfor er det enda viktigere å trene på det, sier han. 

Leger som jobber med akuttmedisin utenfor sykehus var ikke formelt kurset i rollen under Pride-natta 2022. Thomas var likevel bedre forberedt enn han kunne vært: Tidligere samme år tok Luftambulanseavdelingen ved Oslo universitetssykehus initiativ til å lage et kurs for rollen. Thomas ble spurt om å lede satsningen, som fikk økonomisk støtte fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
 
– Jeg så på det som en mulighet til å lære. Tidligere hadde jeg fått mange råd fra erfarne kollegaer og tenkt mye på rollen. Jeg var mentalt forberedt på at man har lite oversikt de første minuttene. Det var jeg glad for da jeg plutselig havnet midt oppi det.

Ruster seg for masseskader

Masseskadehendelser kan skje hvor som helst i landet. De kommer i mange former og fasonger. Terroraksjoner, ekstremvær, jordskred og skipshavari er bare noen eksempler. Når de skjer, ønsker Heyerdahl at kollegaene er og føler seg rustet for å være medisinsk leder helse. 
 
– Vi som jobber med akuttmedisin utenfor sykehus vil møte på slike hendelser. Om det er neste uke eller om fem år vet vi ikke, men det er et spørsmål om tid.

TAS lederkurs i Moss. Redningsetatene øver.

Støtt vår kursing og utdanning av helsepersonell

Relevante saker: