Skip to main content

Har du fått besøk av Linn?

Når hun ikke gjør stuntene til internasjonale filmstjerner, går Linn Solem fra dør til dør og forteller om Stiftelsen Norsk Luftambulanses arbeid.

Publisert: 23.07.2021 – Sist oppdatert: 03.11.2021

Tekst: Rolf Magnus W. Sæther

Hun er blitt satt fyr på og kastet ned fra høye bygninger hundrevis av ganger. Slikt måtte hun finne seg i da hun jobbet i verdens største -stunt-show i Dubai.
– Jeg er rastløs og har alltid likt fart og spenning, sier Linn, som begynte på teaterskole i New York da hun var 17 år gammel.

Noen år senere hadde Linn Solem (24) etablert seg som skuespiller og stuntkvinne i Universal Studios i Hollywood.

Men så kom koronaen.

– Da pandemien brøt løs, ble det meste satt på pause og jeg ble permittert. Jeg bestemte meg for å flytte hjem til Sandefjord, der jeg er født og oppvokst, sier Linn Solem.

Hun skjønte at oppholdet i Norge kunne bli langvarig og ville derfor finne noe nytt å brenne for, bokstavelig talt.

– Jeg har i flere år jobbet som frivillig på et eldrehjem i Sandefjord, men grunnet koronasituasjonen kunne de ikke lenger ta imot folk utenfra. Da tenkte jeg at det å være en bitte liten del av Stiftelsen Norsk Luftambulanse var en god mulighet til fortsatt å føle at jeg kunne gjøre en forskjell, sier Linn Solem.

På hjemmebane. Under pandemien flyttet Linn tilbake til Sandefjord og begynte som verver. Foto: Maria Lindberg

Fra dør til dør

Feltververe i Stiftelsen Norsk Luftambulanse går fra dør til dør i hele Norge for å fortelle om arbeidet og verve nye støttemedlemmer. Inntektene fra dette arbeidet gjør det mulig å drive forskning og utvikling for en stadig bedre luftambulansetjeneste i Norge. Slik kan flere alvorlig skadde eller akutt syke få en raskere og bedre behandling der de er.

– Det gjør meg fryktelig stolt å ha vært del av et slikt apparat som brenner for det de holder på med og gjør en stor forskjell i så mange menneskers liv, sier Linn.

Det gjør meg fryktelig stolt å ha vært del av et slikt apparat som brenner for det de holder på med og gjør en stor forskjell i så mange menneskers liv.

Linn Solem

Rollen som verver er vanligvis lite dramatisk. Likevel føler Linn at erfaringene fra en actionfylt karriere gjør henne tryggere.

– Når jeg skal gjøre et stunt, føler jeg meg trygg fordi jeg vet at jeg har treningen og de korrekte risikoanalysene i bunn. På samme måte føler jeg meg trygg som verver, fordi jeg har et godt kunnskapsgrunnlag til å håndtere det som måtte komme av innvendinger og spørsmål. Dessuten har jeg erfaring med å føle meg redd eller ukomfortabel, og vet at jeg klarer å jobbe meg gjennom disse følelsene og likevel gjøre en god jobb, sier Linn.

Brennende engasjement. Å bli satt fyr på er en helt vanlig dag på jobben for Linn. Foto: Privat

Fikk filmjobber i Skandinavia

Selv om Hollywood-karrieren har stått på pause i over et år, har Linn likevel fått delta i store film- og serieproduksjoner her hjemme. Nylig var hun stand-in for superstjernen Noomi Rapace i den svenske Netflix–satsingen «Svart Krabba».

– De kan ikke risikere at en sentral skuespiller blir skadet, for da kan hele produksjonen stoppe opp, noe som kan koste millioner. Da er det bedre at jeg gjør de scenene produksjonsselskapet ikke ønsker å utsette dem for, sier Linn.

Linn har også jobbet med en ny sesong av HBO-suksessen «Beforeigners» og den kommende katastrofefilmen «Nordsjøen».

Selv om Linn har funnet meningsfylt arbeid på hjemmebane, ser hun nå frem til å kunne reise tilbake til Los Angeles og fortsette karrieren der hun slapp. Da skal hun blant annet gjøre halsbrekkende stunts foran publikum i showet Water World.

Men dersom det skulle komme en ny pause, ser hun ikke bort ifra at hun dukker opp som feltverver i gamlelandet igjen.

– Arbeidet Stiftelsen Norsk Luftambulanse gjør er virkelig helt fantastisk. Jeg kan ikke tenke meg en bedre måte å bruke tiden på mellom innspillinger, sier hun.