Skip to main content

Dette bør du gjøre for å unngå korona-smitte

Du kan bidra til å stoppe spredningen av koronaviruset, slik at syke mennesker faktisk kan få helsehjelp. Her er rådene du bør følge.

Publisert: 13.03.2020 – Sist oppdatert: 01.12.2021

Koronaviruset er et smittsomt lungevirus som sprer seg raskt i Norge og verden. Viruset smitter gjennom hosting og nysing. Det kan også sitte på overflater som dørhåndtak og gelendre.

For å forhindre at mange blir syke på en gang, er det viktig å prøve å unngå å bli smittet selv, og å unngå å smitte andre.

– Vær oppmerksom på risikoen og ta forholdsregler. Unngå folkemengder og unngå offentlig transport hvis du kan. Dersom du tror du kan ha tatt på smitte, bør du ikke ta deg i ansiktet før du har vasket hendene, råder sjeflege Stephen Sollid i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Helsenorge.no har samlet svar på de vanligste spørsmålene om koronaviruset.
 

Et viktig råd er å holde avstand til dine medmennesker.

Dette er rådene for å forebygge smitte:

Det er usikkert hvor lenge viruset kan leve på overflater. Det vil variere med overflate, temperatur, sollys og luftfuktighet. Fordi virus kan finnes på overflater er håndvask det viktigste tiltaket.

Den viktigste smitten skjer når personer har symptomer, men det er også mulig med smitte rett før man får symptomer.

Er jeg smittet?

De fleste som blir smittet vil trolig ikke bli veldig syke, men noen kan få alvorligere sykdom. Symptomene ligner de man ser ved forkjølelse og influensa.

Hva gjør jeg hvis jeg tror jeg er smittet?

Her finner du oppdatert informasjon fra Folkehelseinstituttet.

Relaterte artikler: