Skip to main content
Helikopter flyr over fjellet

Tydelig oppfordring fra sjeflege Stephen Sollid: Ikke dra på hytta nå

Med for mange på hjemmekontoret kan det være fristende å ta med seg arbeidet til hytta. Det er ikke tiden for det nå, mener sjeflege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Stephen Sollid.

– De som vurderer å reise til fjells nå bør tenke seg godt om. Nå er vi i en situasjon hvor alle i Norge i praksis er satt i hjemmekarantene. Da skal man holde seg hjemme der man bor og være lojale mot den dugnaden vi nå alle bør være en del av, forteller sjeflege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Stephen Sollid.  

Både ansatte i luftambulansen og helseminister Bent Høie ber folk holde seg hjemme nå.

– Vi har en klar oppfordring til alle om å unngå enhver form for fritidsreise, sa Høie til NRK tidligere denne uken, og flere hyttekommuner ber innstendig om at folk ikke benytter seg av hyttene sine. 

Full alarm

Blant annet har ordføreren i Hemsedal slått full alarm, da kommunen venter seg 25.000 mennesker denne helgen.

– Det kommer til å bli fullstendig beredskapskollaps hvis det skjer et smitteutbrudd av koronaviruset her, sier Pål Rørby (Sp), ordfører i Hemsedal kommune, til NRK.

Sollid forteller at faren er blant andre at man kan ta med seg smitte til mindre og mer sårbare kommuner.

– Selv om man holder seg inne på hytta så må man komme seg dit. Man må fylle drivstoff og handle mat. Det er mange smittepunkter på en slik tur, forteller Sollid.  

Har ikke kapasitet

Blir man syk på hytta så belaster man det lokale helsetilbudet i kommunen. Der blir kapasitet fort sprengt, og de vil ha mer enn nok med å ta seg av sine egne innbyggere. Konsekvensen er at de ikke vil ha kapasitet til å følge opp alle som blir smittet. 

– I solidaritet bør man holde seg hjemme der man bor. Da belaster man sin egen kommunes helsevesen. Hvis ikke bidrar man til en skeivfordeling av ressursbelastning. Nå er ikke tiden for å tenke på seg selv og eget behagelighet ønske, forteller Sollid.