Når en ulykke oppstår eller en person blir akutt syk, må du som første person på stedet gjøre noe. Du er en viktig del av beredskapen. Uten din hjelp er det vanskelig for helsepersonellet å utføre sin jobb.
Tekst: Karoline L. S. Rayfield
Foto: Thomas T. Kleiven
Publisert: 25.03.2025 – Sist oppdatert: 01.04.2025
For den alvorlig syke eller skadde er det viktig at hjelpen kommer så raskt som mulig. Derfor er det helt nødvendig at befolkningen ser seg selv som en viktig del av den akuttmedisinske beredskapen.
Hvis du som første person på skadestedet ikke bidrar med å ringe 113 eller utføre hjerte- og lungeredning, er det utfordrende for helsepersonellet å gjøre sitt arbeid.
«Man vil aldri angre på at man lærte seg førstehjelp. Det viktigste er uansett å gjøre noe. Ikke la være å gjøre noe fordi du er redd for å gjøre feil!»
– Den viktigste hjelpen gis ofte av den som kommer først frem til pasienten. Mye god og livreddende behandling kan gis av en helt ufaglært person, sier Hilde Wara.
Hun er sjeflege hos Stiftelsen Norsk Luftambulanse, anestesilege i luftambulansen og på Kirkenes sykehus. Hun vet veldig godt hvor viktig det er at noen handler når en kritisk situasjon oppstår.
– Lokalbefolkningen vil oftest være først på stedet, og da gjerne mange minutter før nødetatene med helsekompetanse ankommer. Den akutt syke pasienten er helt avhengig av at folk flest forstår hvor viktige de er i behandlingen, og at hver og én av oss er innstilt på å bidra med det vi har og det vi kan når noen trenger oss, sier hun.

Lær deg hva du skal gjøre på et ulykkessted
For at du skal kunne hjelpe til på et skadested er det viktig å ha grunnleggende kunnskaper om hva du kan gjøre.
En ting du kan gjøre er å lære deg grunnleggende, livreddende førstehjelp. Det finnes mange steder å lese seg opp. På Norsk Luftambulanses nettsider kan du gjennomføre nettkurset i førstehjelp, Akutt-ABC helt gratis. Ellers er det mye god informasjon på helsenorge.no.
Ta gratis nettkurs i førstehjelp
– Det finnes også fysiske kurs man kan delta på, eksempelvis i regi av arbeidssted, idrettslag, barnehager eller lokallag, sier Wara.
Hun mener at du aldri bør gå glipp av en mulighet til å ta et førstehjelpskurs.
– Man vil aldri angre på at man lærte seg førstehjelp. Det viktigste er uansett å gjøre noe. Ikke la være å gjøre noe fordi du er redd for å gjøre feil!

Førstehjelp redder liv – og du kan utgjøre forskjellen
Hva bør folk gjøre om de er først på et skadested?
– Da gjelder helt enkle tiltak som stabilt sideleie og å unngå nedkjøling, samt enkel førstehjelp, og å alltid varsle nødetatene raskt.
Hun forteller videre at når du ringer 113 eller legevakt, vil du alltid motta veiledning og råd fra godt trent personell. Operatørene på 113 har i dag mulighet til å opprette videooverføring via mobiltelefonen din, slik at de med egne øyne kan se pasienten mens de snakker med deg.
Er folk generelt godt forberedt?
– Vi vet at mange er utrygge og redde for å komme først til en akutt syk pasient. Stiftelsen Norsk Luftambulanse mener at lokalbefolkningens kunnskap om – og trygghet til å gjennomføre førstehjelp – er helt avgjørende for totalberedskapen i landet vårt. Vi er derfor innstilt på å gjøre det vi kan for å bidra i arbeidet med å hjelpe befolkningen til å oppleve trygghet i en førstehjelpssituasjon.
Hun avslutter:
– Det er åpenbart at vi trenger hverandre, og at vi ikke er noen ting uten hverandre. Det er slettes ikke usannsynlig at noen en dag kommer til å være helt avhengig av akkurat deg; kanskje er det noen i familien din, en nabo eller noen på jobben – eller kanskje på et idrettsarrangement du er på. Da er det viktig at du vet hva du skal gjøre!