Skip to main content
Electronic Flight Bag (EFB) er en iPad mini på 308 gram som mannskapet har med seg i helikopteret.

Electronic Flight Bag – alt på ett brett

Nettbrett erstatter kilovis med papirmanualer og timevis med revisjonsarbeid.

Foto: Fredrik Naumann/Felix Features

Som det første luftambulanseselskapet i Europa, implementerte Norsk Luftambulanse AS Electronic Flight Bag (EFB) i sine helikoptre. En iPad mini på 308 gram erstattet dermed kilovis med papir i form av ti operasjonssmanualer, kart og prosedyrer.

Flyger i Norsk Luftambulanse, Bo Conneryd, viser fra EFB-en.
Flyger i Norsk Luftambulanse, Bo Conneryd, er strålende fornøyd med den nye, og mye lettere, løsningen. Foto: Fredrik Naumann/Felix Features

Dokumentene, som er lovpålagt å ha med på oppdrag, tok tidligere mye plass i helikopteret. Det var i tillegg tidkrevende å lete gjennom flere permer etter informasjon og kart. Nå er alt bare noen tastetrykk unna, for eksempel korteste vei til pasienten eller til sykehuset. Resultatet: Helikopteret kan i mange tilfeller komme hardt skadde eller akutt syke pasienter raskere til unnsetning.

EFB fører også til enklere og mer nøyaktig loggføring av oppdragene, mer praktisk oppdatering av manualer og kart og sparer selskapet for mer enn 600 timer årlig i revisjon av papirmanualene.

Etter å ha blitt godkjent til bruk av Luftfartstilsynet, var Electronic Flight Bag i 2014 gjennom sitt første år med full drift på alle luftambulansebaser i Norge. Prosjektet vant kåringen av «Årets IT-prosjekt for 2014» av Management Events rådgiverpanel, som består av IT-direktører i noen av Norges største bedrifter. Neste fase i prosjektet er strøm-installasjon i cockpit.