Skip to main content
Einar Bolstad brakk beinet på tur i skogen

Brukte Hjelp 113-appen: – I det jeg faller hører jeg det sier «knekk»

Alene på tur i marka faller Einar Bolstad og brekker beinet. En time senere finner brannmannskapene ham, med hjelp av koordinatene fra Hjelp 113-appen. – Last ned appen, det tar noen få minutter, oppfordrer han.

Publisert: 03.07.2020 – Sist oppdatert: 16.11.2021

Tekst: Vibeke Buan
Foto: Privat, Oslo brann- og redningsetat

59.849842, 10.898754. Her ligger Einar Bolstad (44). Det er sol og fint vær og det er noen dager til påske, en perfekt dag for en skogstur på fridagen fra jobb. Han har gått rundt fem kilometer når det skjer, først på en skogsløype, og nå er han på en sti som går slakt nedover. På stien ligger en stein som Bolstad ikke ser, den er dekket av mose.

– I det jeg tråkker på steinen sklir jeg. Foten blir hanket fast i en stubbe, den blir vridd, og jeg får kroppsvekten min over meg. I det jeg faller hører jeg det sier «knekk», omtrent som når du bryter over en kvist. Jeg skjønner med en gang at noe er brukket, og at jeg ikke kommer meg noe sted, forteller Bolstad.

For høyrefoten står rett ut til høyre i en unaturlig vri, det gjør vondt. Han skjønner at han trenger hjelp.

Einar Bolstad vrir foten kraftig i fallet
Einar Bolstad vrir foten kraftig i fallet. Han konstaterer raskt at beinet er brukket og at han trenger hjelp. Foto: Privat

Ingen i nærheten

Det er i Østmarka utenfor Oslo 44-åringen er på tur. Det er først gang han er i dette området, og han er ikke kjent her. Bilen står på parkeringsplassen ved Langbråtan, og han var på vei opp mot Langevann da han falt og skadet seg.

Der han ligger i skogslyngen nå hverken ser eller hører han noen andre i nærheten, det har han ikke gjort på en lang stund. Det er umulig å stå på den skadede foten, og det er umulig å krabbe flere kilometer tilbake til bilen.

– Først sier jeg noen velvalgte gloser. Jeg tar av meg sekken og legger beinet oppå. Så tar jeg opp telefonen. Jeg ringer 113 med Hjelp 113-appen for å være sikker på at GPS-funksjonen blir brukt, forteller Bolstad noen uker etter ulykken.

Det er dårlig dekning, og første gang han ringer blir samtalen brutt. På andre forsøk kommer han gjennom igjen:

– 113-operatøren sa: «Nå ser jeg hvor du er», forteller Bolstad.

Vaktlag A rykker ut

59.849842, 10.898754. Her ligger Einar Bolstad, og nå varsler 113-sentralen videre om det til en annen etat i redningskjeden:

På Kastellet brannstasjon i Oslo er underbrannmester Kjetil Kvalheim på vakt sammen med fire kolleger på A-laget. Klokken 15.34 får de melding om at en mann har falt og skadet seg i marka, og vaktlaget rykker ut.

Når brannvesenet kjører på branner og andre oppdrag bruker de digitale kart. Kartene har de på en iPad som de kan ha med seg overalt. Fra 110-sentralen får de på displayet opp adressen de skal rykke ut til.

– Her fikk vi opp posisjonen som ble sendt inn via Hjelp 113-appen, sier Kvalheim.

Det er gjørmete i marka, og brannfolkene tar også med en ATV. Fra nærmeste parkeringsplass kjører ambulansepersonell og brannmannskaper inn i skogen med terrengfirhjulingen. Det siste stykket må de gå til fots.

Les også: Nå tester vi ut video i nødsamtaler. Det betyr at mobilen din blir 113-sentralenes øyne ute på ulykkesstedet.

Hører stemmer i det fjerne

brannmester Kjetil Kvalheim
– Vi fant pasienten eksakt på den posisjonen vi hadde fått opp fra Hjelp 113-appen. Vi trengte ikke bruke noe tid på å lete, forteller brannmester Kjetil Kvalheim. Foto: Oslo brann- og redningsetat

Imens gjør Einar Bolstad det han kan for å holde varmen og støtte det skadede beinet. Han er turvant og har erfaring fra Sivilforsvaret, så han har førstehjelpsutstyr og en ekstra fleecejakke i sekken.

– Jeg legger jakken under meg, så jeg har isolasjon. Å ligge på bakken blir man fort kald av, selv om det er varmt ute, forklarer han.

– Etter en stund hører jeg stemmer i det fjerne. Det er hjelpemannskapene, og jeg roper på dem til de ser hvor jeg ligger. Jeg var ikke i tvil om at de kom til å finne meg, men det er klart det er en god følelse å se at de kommer.

Seks mann bærer Bolstad noen hundre meter bort til ATVen. Klokken 17.36 er han ute av skogen og i ambulansen. Fra legevakta bærer det videre til sykehus for operasjon. Leggbeinet er brukket, og flere sener er revet over.

Mange slike oppdrag

– Vi har en del slike oppdrag, der vi må ut med ATV for å frakte ut folk som har skadet seg i skogen. Det sier noe om viktigheten av at folk gjør seg tilgjengelig, som med denne appen, sier stasjonsmester Jens Erik Lauritzen.

– Dette er første gang jeg har fått opp et oppdrag i kartet som kommer fra en bruker av Hjelp 113-appen, og denne hendelsen var en vekker for meg, sier Kjetil Kvalheim.

– Vi visste noenlunde hvor pasienten var, mot Langevann. Når vi her fikk koordinatene fra appen, så fant vi ham eksakt på den posisjonen vi hadde fått opp. Vi trengte ikke bruke noe tid på å lete. Hvis folk ikke vet hvor de er når de skader seg, blir det fort til at vi må dra ut og lete. Jeg anbefaler alle å laste ned appen før de drar på tur, spesielt hvis du går alene.

Kvinne holder mobil med appen Hjelp 113
Appen Hjelp 113 er gratis, og er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse med innsamlede midler. Du laster den ned i Google Play eller App Store.

Den meste stressende samtalen

Einar Bolstad er enig:

– Når du skal ringe 113, 110 eller 112 kan det være den mest stressende samtalen du tar i ditt liv. Å da ha den sikkerheten at det automatisk blir gitt beskjed om hvor du er, er uvurderlig.

Hjemme på Jessheim, med beinet i gips, oppfordrer han alle om å laste ned Hjelp 113-appen:

– Det ta noen få minutter! Om du er i skogen eller i byen: Alle kan komme borti situasjoner der du kommer til et skadested eller blir utsatt for noe selv. Dette var første gang jeg bruke appen, og jeg var på en vanlig tur i nærområdet.

Last ned Hjelp 113 her