Skip to main content
Hjelp 113-appen

Hjelp 113 | Ofte stilte spørsmål

Her får du svar på noen ofte stilte spørsmål om Hjelp 113.

Publisert: 06.10.2021 – Sist oppdatert: 28.02.2024

Hva er Hjelp 113?

Du kan ringe alle nødnummer fra Hjelp 113-appen:

I tillegg finner du viktige nummer som:

Appen viser koordinatene dine og hvor nærmeste registrerte hjertestarter befinner seg til enhver tid.

Husk å starte Hjelp 113 og legg inn ditt telefonnummer i dag. For å være sikker på at appen fungerer når du trenger hjelpen raskt, bør du gå inn på den fra tid til annen.

Kan de på sentralen se hvor jeg er?

Ja! AML (Advanced Mobile Location) er et hjelpemiddel for nødsentralene for å lokalisere den som ringer. De fleste moderne mobiltelefonen har AML-funksjonalitet, og du trenger ikke gjøre noe annet enn å ringe nødnummer på vanlig måte.

Det betyr at sentralene i de fleste tilfeller automatisk kan lokalisere en innringer fra smarttelefon til et nødnummer uten at man behøver å ringe fra Hjelp 113-appen.

Men du kan selvsagt fortsatt ringe nødnummeret 113 fra appen og være trygg på at ambulansen finner frem til deg. Ved bruk av Hjelp 113-appen vil posisjonen fortsatt overføres samtidig som du ser den selv, slik at du og nødsentralen raskt kan bli enig om riktig posisjon.

Med Hjelp 113-appen kan du enkelt se hvor i kartet du befinner deg og se kartkoordinatene øverst på skjermen. Du kan ta skjermbilde eller lese opp koordinatene dersom du ringer noen.

Hva hvis jeg ikke har mobildekning, mangler SIM-kort eller penger på kontantkortet?

Alle mobiltelefoner og mobilnett har en egen programvare som håndterer nødanrop på en annerledes måte enn ordinære anrop. I Norge gjelder denne programvaren for 110 (brann), 112 (politi) og 113 (helse).

Programvaren sørger for at det er mulig å ringe 112 selv om du mangler mobildekning fra din operatør, mangler eller har et ødelagt SIM-kort eller ikke har penger på kontantkortet. Dette forutsetter likevel at det finnes mobildekning fra minst én operatør der du befinner deg.

Nødnummer 112 er et felleseuropeisk nødnummer som fungerer i alle EU/EØS-land, og i Norge er dette nødnummeret til politiet. Vær oppmerksom på at du i noen situasjoner i Norge vil ha bedre mulighet til å nå fram ved å ringe 112 enn ved å ringe de andre nødnumrene.

Les mer om dette hos NKOM

Hvorfor må Hjelp 113 ha tilgang til posisjonen min?

Appen trenger tilgang til posisjonen din/stedet du er for å kunne vise deg din posisjon. Det er viktig at du velger «tillat alltid» i appen, slik at posisjonen oppdateres dersom du beveger deg.

Vet nødsentralen til enhver tid hvor jeg er?

Nei, posisjonen sendes kun når en nødsamtale startes eller du er i en nødsamtale. Nødsentralen har også flere muligheter for å spore innringer, som kan tas i bruk for eksempel ved dekningsproblemer.

Hvorfor stemmer ikke kartet som vises i appen med virkeligheten?

Kartet i Hjelp 113-appen er mobiltelfonens kartsystem. Nødsentralen benytter koordinater og egne kart, og er ikke avhengig av kartverket på din telefon.

Koordinatene og posisjonen som sendes til nødsentralen vil være korrekt.

Må jeg lese opp koordinatene?

Koordinatene dine sendes automatisk til nødsentralen gjennom din mobiltelefon. Dersom nødsentralen, mot formodning ikke skulle motta dine koordinater, kan du lese opp din posisjon fra skjermen.

Jeg kjenner ikke igjen koordinatene. De ligner ikke på koordinater jeg ser andre steder. Er det noe feil?

I Hjelp 113-appen viser vi det posisjonsformatet som AMK-sentralen (113) melder videre til luftambulansemannskapene.

Formatet viser grader og desimalminutter. Om det blir behov for å formidle posisjonen til operatøren på sentralen og for å unngå misforståelser, så benytter vi samme visningsformat i appen.

Det er mulig å endre visningsformat til koordinater ved å gå inn på innstillinger og koordinater. Her kan du velge hvordan du vil vise kartposisjonen din enten DD (grader), DDM (grader og minutter), DMS (grader, minutter og sekunder) eller UTM (Univesal Transverse Mercator).

Jeg fikk en kode på SMS fra Hjelp 113, men har ikke lastet ned appen

Når du laster ned Hjelp 113, er du nødt til å legge inn mobilnummeret ditt. Årsaken er at appen ikke greier å automatisk hente mobilnummeret fra smarttelefonen.

Derfor sender vi en kode via SMS til nummeret som oppgis. Koden må dermed legges inn i Hjelp 113 for å verifisere at brukeren eier det registrerte nummeret.

Hvis du har mottatt en kode fra Hjelp 113 uten å ha lastet ned appen, er det sannsynlig at noen har tastet feil telefonnummer. I disse tilfellene kan du overse koden.

Kan smarttelefonen benytte satellitt-telefoni?

Det er ikke støtte for satellitt-telefon i smarttelefoner.

Hva om man ikke har et norsk telefonnummer?

Hjelp 113 støtter også utenlandske nummer.

Hjelp 113-appen kan lastes ned i utlandet, men for å registrere utenlandsk telefonnummer må man oppholde seg i Norge.

Hva om jeg er i utlandet?

Hjelp 113 fungerer også i utlandet. Om du forsøker å ringe 110 eller 113, så vil appen automatisk foreslå 112 da dette er det europeiske nødnummeret.

Dersom 112 ikke er i bruk i det landet du befinner deg i, bør du finne ut hvilket nødnummer som gjelder.

Mobiltelefonen din vil automatisk sende inn din posisjon til nødsentralen i de fleste land. Dersom nødsentralen, mot formodning, ikke skulle motta dine koordinater, kan du lese opp din posisjon fra ringeskjermen.

Hvorfor er appen deaktivert på min telefon?

iPhone vil automatisk avinstallere apper som ikke har vært i bruk/åpnet de siste 3 måneder for å spare plass hvis dette er aktivert på din telefon.

Vi jobber med Apple for å skru av dette for Hjelp 113 appen og håper på en snarlig løsning.

For å være sikker på at appen fungerer i en krisesituasjon, lønner det seg å gå inn på den fra tid til annen.

Hvis du opplever problemer med appen i en kritisk situasjon, vil det mest effektive være å ringe nødnummeret direkte.

Slik ser det ut i AppStore dersom Hjelp 113-appen er deaktivert på iPhone.
Slik ser det ut i App Store dersom Hjelp 113-appen er deaktivert på iPhone.

Hvorfor har Hjelp 113 appen på min Android-telefon mistet tilgang til stedstjenester?

Android mister tilgang til stedtjenester på apper som er lite brukt. Det er mulig å endre innstillinger på telefonen for Hjelp 113 appen for å hindre at dette skjer.

Vi jobber med Google for å skru av dette for Hjelp 113 appen og håper på en snarlig løsning.

Viser appen alle hjertestartere i nærheten av meg?

Appen viser alle aktive hjertestartere som er registrert i det offisielle hjertestarterregisteret i kartet.

Husk at du aldri må forlate pasienten. Det er anbefalt at du får noen andre til å hente hjertestarteren.

Dataene om hjertestarterne kommer fra det nasjonale hjertestarterregisteret, 113.no. Stiftelsen Norsk Luftambulanse har ikke ansvar for informasjonen om hjertestarterne, men er du ansvarlig for en hjertestarter – registrer den her! Det tar kun fem minutter.

Hjertestarteren kan hjelpe flere i ditt nærområde, dersom noen får hjertestans.

Hva med oss som har hemmelig nummer?

Hjelp 113 virker også dersom du har hemmelig nummer siden det er du som ringer ut. Når man ringer nødsentralen, vil nødsentralen (og kun de) se ditt mobilnummer og få opp din posisjon.