Skip to main content
Drukning kan skje både i og utenfor badesesongen. Foto: Thomas Kleiven

Drukning: Dette må du gjøre!

Tekst: Hanna Norberg / Foto: Thomas Kleiven

Publisert: 14.06.2023

Drukning kan skje uansett sesong, og da gjelder det å handle raskt. Vet du hva du skal gjøre dersom noen er i ferd med å drukne?

– Det er ikke alltid slik at de som holder på å drukne veiver med armene og lager masse lyd, selv om det er en vanlig oppfatning, forteller luftambulanselege Andreas Krüger.

I 2022 mistet 88 personer livet som følge av drukning i Norge. Så langt i år har 25 personer druknet. Det viser statistikk fra Redningsselskapet. Med riktig kunnskap kan tallene reduseres.

Luftambulanselege Andreas Kruger
– Det er ikke alltid slik at de som holder på å drukne veiver med armene og lager masse lyd, selv om det er en vanlig oppfatning, forteller luftambulanselege Andreas Krüger. Foto: Marianne Wennesland

Drukning skjer ofte helt i det stille, og det er ikke alltid så enkelt å legge merke til at en person trenger hjelp. Ofte kan situasjonen se ganske kontrollert ut.

Det viktigste du gjør i en slik situasjon er å få personen i sikkerhet – opp på land, forteller Krüger:

– Etter at du har fått personen på land, må du ringe nødnummeret 113. Skru på høyttalerfunksjonen på telefonen din, så du kan fortsette å holde kontakt med 113. De hjelper deg videre med det du må gjøre.

Ved drukning: Start med innblåsning

Med 113 på høyttaler sjekker du om det er liv i pasienten. Dersom det ikke er tegn til liv, eller dersom personen har unormal pust eller ingen pust, så er det stor sjanse for at personen har fått hjertestans. Da må du sette i gang med hjerte- og lungeredning.

Vanlig framgangsmåte for å utføre hjerte- og lungeredning er å starte med kompresjoner, den velkjente 30-2-regelen. Ved drukning skal man derimot starte med innblåsninger. 30-2 blir til 5-30-2.

– Start med å blåse luft inn i pasienten. Løft opp haken slik at du får åpnet luftveiene, klem igjen nesa og gi fem innblåsninger. Se etter at brystet løfter seg.

Demonstrasjon av hvordan man gjør hjerte- og lungeredning ved drukning

Fortsett med hjerte- og lungeredning

Det neste er å starte med brystkompresjoner. Plasser begge hendene dine oppå hverandre midt på brystet og trykk hardt ned.

– Og her er det lov å bruke kraft, ikke vær redd for å trykke godt til.

Her skal man altså fortsette, selv hvis det knaser og ribbein knekker; hjerte- og lungeredning er avgjørende ved drukning. Takten skal være jevn gjennom alle 30 kompresjoner, og en velkjent rettesnor er å følge takten til låta «Staying alive». Når 30 kompresjoner er gjennomført, gjennomfører du innblåsninger. Repeter.

– Dette gjør du helt til pasienten livner til, eller til hjelpen kommer, forteller Krüger.

Demonstrasjon av brystkompresjoner ved drukning

Få hjelp dersom det er mulig

Luftambulanselegen understreker at det er svært tungt å gjøre kompresjoner, og at man derfor bør bytte på å gjøre oppgaven – dersom det er flere til stede.

Husk også at det er bedre å gjøre noe, selv om du ikke er helt sikker på om du gjør det rette. Alt er bedre enn ingenting.

Glem heller ikke å tenke på din egen sikkerhet. Hvert år er det noen som drukner fordi de prøver å redde andre. Legg derfor en sikker plan for å få personen i vannet opp på land.

Oppsummert: Gjør noe, men vær forsiktig!

Kan du hjerte- og lungeredning? Ta vårt gratis nettkurs Akutt-ABC her!

Her viser Stephen hva du må gjøre om du oppdager noen som drukner.

Foto i forbindelse med filmproduksjon med Airbus Media

Relaterte saker: