Stiftelsen Norsk luftambulanse

Drukning: Dette må du gjøre!

Mange har startet badesesongen, men vet du hva du skal gjøre om du oppdager noen som drukner?

2018 var et dystert rekordår hva gjelder antall drukninger. 102 personer mistet livet, og et stort antall av disse var personer som badet. Så langt i år har 28 personer omkommet som følge av drukning. Dette er noe lavere enn året før.

– Det er ikke slik at de som holder på å drukne veiver med armene og lager masse lyd. Det er aldri slik, selv om det er en vanlig oppfatning, forteller sjefslege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Stephen Sollid.

Drukning skjer ofte helt i det stille. Det er ikke enkelt å legge merke til at personen trenger hjelp, faktisk ser det hele ganske kontrollert ut.

Kan du hjerte- og lungeredning? Test deg selv her!

Det viktigste du gjør i en slik situasjon er å få personen i sikkerhet – opp på land, forteller Sollid.

– Etter at du har fått personen på land, må du ringe nødnummeret 113. Ring via Hjelp 113-appen, så får nødsentralen vite nøyaktig hvor du befinner deg. Skru på høyttalerfunksjonen på telefonen din, så du kan fortsette å holde kontakt med 113. De hjelper deg videre med det du må gjøre nå.

Se etter tegn til liv

Med 113 på høyttaler sjekker du om det er liv i pasienten. Er det ikke tegn til liv, unormal pust eller ingen pust så er det stor sjans for at personen har fått hjertestans. Da må du sette i gang med hjerte- og lungeredning.

– Kort fortalt så starter du med å blåse luft inn i pasienten. Løft opp haka slik at du får frie luftveier, klem igjen nesa og så gir du to innblåsninger. Se etter at brystet løfter seg, forteller Sollid.

Bruk kraft!

Det neste du gjør er å starte med brystkompresjoner. Plasser begge hendene dine oppå hverandre midt på brystet og trykk til.

– Og her er det lov å bruke kraft, ikke vær redd for å trykke godt til.

Trykk brystet ned 30 ganger i jevnt tempo (følg takten til låta Staying Alive» f.eks.). Etter 30 brystkompresjoner starter du på nytt med to innblåsninger og nye brystkompresjoner.

– Dette gjør du helt til pasienten livner til, eller til hjelpen kommer, avslutter Stephen Sollid.

Kan du hjerte- og lungeredning? Test deg selv her!
Her viser Stephen hva du må gjøre om du oppdager noen som drukner.