Skip to main content
Evaldas Pilypas, avdelingsleder i  Bergen, er ofte ute for å tømme bokser.

Stadig mer støtte fra innsamling og gjenbruk av tekstiler fra Fileks AS

Etter oppstarten i 2015 har vestlandsbedriften Fileks AS stadig økt støtten til Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Selskapet tjener penger på innsamling av tekstiler, tøy og sko, og gir en del av omsetningen sin til Stiftelsen Norsk Luftambulanse og Barnekreftforeningen.

Tekst: Erland Kroken

De hvite innsamlingsboksene er blitt et vanlig syn på Vest og Sørlandet, fra Kristiansund i nord til Kristiansand i sør. Fileks har avdelinger på Stranda, Bergen og Stavanger, og i dag er det satt ut over 600 slike innsamlingsbokser.

Blid sjef og gründer, Plamen Petkov.
Sjef og gründer, Plamen Petkov

– Vi jobber stadig med å utplassere tilgjengelige innsamlingsbokser der folk er. Det er viktig for oss at det skal være enkelt og levere tøy til gjenbruk, og vi får stadig tilbakemelding på at innbyggere velger de hvite innsamlingsboksene for å støtte nettopp Stiftelsen Norsk Luftambulanse og Barnekreftforeningen, forteller gründer og daglig leder, Plamen Petkov. Selskapet har hatt vekst hvert år siden oppstarten og blitt kåret til Gaselle i Dagens Næringsliv. Petkov er spesielt opptatt av en sak: Det tette samarbeidet med kommuner, renovasjonsselskaper og grunneiere.

Han trekker også frem valget av hvite innsamlingsboksene som viktig. – Vi ønsker at boksene skal være fine og rene, smiler han.

Hvordan unngå 10 kilo tekstiler i restavfallet?

Den samfunnsmessige utfordringen er at vi som forbrukere kaster ca. 10 kilo tekstiler, klær og sko rett i søpla i dag. Mesteparten av dette kunne vært brukt om igjen eller brukt til å lage nye produkter. Hvordan skal dette løses?

Retur av tekstil, tøy og sko blir store mengder.
Evaldas Pilypas, avdelingsleder i  Bergen, er ofte ute for å tømme bokser. 

Frem til juli i år gjennomføres et nasjonalt prøveprosjekt i seks deler av landet for å finne den beste løsningen på hvordan vi skal få tekstilene ut av restavfallet. Dette prøveprosjektet er Fileks AS plukket ut sammen med noen få andre aktører i bransjen til å jobbe med.

Petkov forteller at han er stolt over at Fileks er en av de som skal jobbe med denne saken. – Det kjennes godt å få kunne bidra til en felles løsning på et felles problem. Her må alle ta i et tak for å implementere nye avfallsløsninger på tekstil i fremtiden.

Retur av tekstil, tøy og sko blir store mengder.
Retur av tekstil, tøy og sko blir store mengder.

Sjekk ut nettsiden deres her

Startet nettbutikk

De hvite innsamlingsboksene tømmes jevnlig, og posene med klær og tekstiler samles på forskjellige lagre hvor tøy, sko og tekstiler blir sortert videre, og etter vært hentet for transport videre foredling i Europa. Ofte opplever de ansatte at det er levert inn produkter som er helt brukbare. Dermed kom ideen om å ha en egen «second hand»-butikk, en bruktbutikk på nett.

– Dette synes vi er veldig gøy, og en fin løsning. Det gir oss mulighet til å få nye brukere av helt fine produkter. Skikkelig gjenbruk, smiler sjefen for selskapet.

Helikopter flyr over fjellet

Les om hvordan din bedrift kan bli samarbeidspartner her