Skip to main content
Filks AS kjører rundt og tømmer containere med tekstiler

Fileks AS – liten bedrift med stort samfunnsansvar

Siden starten i 2015 har bedriften vokst hvert eneste år. Det har også støtten til Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Fileks AS fra Stranda er den lille bedriften som har tatt stort samfunnsansvar.

Tekst: Erland Kroken Foto: Fredrik Naumann, Felix Features

For fire år siden hadde Plamen Petkov en ide. Ta i retur klær, tekstiler og sko som ikke brukes lenger, og få dette sendt til steder i verden hvor produktene kunne få et nytt liv. Bare to år tidligere, i 2013, kom han til Norge uten å kunne et eneste ord norsk.

Den foretaksomme bulgareren fant seg godt til rette. Først fikk han jobb i flyttebyrå i Oslo, lærte seg språket før ferden bar videre til vakre Vestlandet og Stranda sammen med kone og barn. Her vokste ideen om å starte for seg selv. Fra Bulgaria hadde han erfaring med retur av klær og tekstiler.

Fileks AS tømmer container med tekstiler

I 2015 startet Fileks AS opp, først med retur av møbler. Det var tydelig et behov i området og i 2016 ble de første konteinerne for retur av klær, tekstiler og sko satt ut. Folk var flinke til å bruke de, og i dag er det over 230 konteinere som er spredt ut over hele Vestlandet. 40 av dem står i dag i Bergen. Tre biler kjører konstant rundt og tømmer de hvite, fine konteinerne og frakter dette til Fileks sine lagre.

Fileks er blitt en betydelig arbeidsplass med flere faste ansatte og ungdommer som hjelper til. Innom lagrene kommer store trailerne flere ganger i måneden, og tar med seg klær, tekstiler og sko til spesielt Øst-Europa hvor produktene blir foredlet videre.

Hvite og fine konteinere

– Helt siden starten har jeg vært opptatt av at disse konteinerne skulle være fine å se på. Derfor ønsket vi at de skulle være hvite med eget design. Logoene til de to organisasjonene vi støtter, Barnekreftforeningen og Stiftelsen Norsk Luftambulanse, kommer også godt til syne, sier Plamen Petkov. Sammen med Bilyan Uzunov eier og driver han et selskap som bare fra 2017 til 2018 doblet omsetningen.

Dermed har de også økt støtten til «sine» to organisasjoner.
– Vi er veldig glade for å kunne bidra på denne måten. Vi kaller det sirkulær økonomi, sier han.

Ønsker å sette ut flere konteinere

Bare i Bergen har Fileks nylig fått satt ut 40 konteinere, og de håper å få satt ut enda flere rundt om på Vestlandet.

Hvorfor Fileks AS valgte å støtte Stiftelsen Norsk Luftambulanse har han krystallklart svar på.
– Vi har et ønske om støtte ideelle organisasjoner som har en viktig betydning for folk flest. Vi er rett og slett opptatt av at luftambulansetjenesten stadig skal bli bedre og kan gjøre enda mer medisinsk for pasientene. Bare se på naturen rundt oss. Det er et stykke til nærmeste sykehus her, avslutter han.

Helikopter flyr over fjellet

Les om hvordan din bedrift kan bli samarbeidspartner her