Skip to main content
Dukke med to hjertestartere koblet til seg. Bildet er tatt i forbindelse med et forskningsprosjekt hvor Vegard Nordviste forsker på om to hjertestartere har bedre effekt enn én.

Hjertestarterdagen: Vet du hvor du finner hjertestarter om du trenger en?

Nesten 4000 nordmenn opplever hjertestans hvert år. Under 15 % overlever. Hvis du starter med hjerte- og lungeredning før ambulansen kommer og får gitt et strømstøt fra en hjertestarter i løpet av de første 3 minuttene, så kan overlevelsen øke til 50-70 prosent. Men vet du hvor du kan finne en, om du trenger?

Publisert: 10.10.2024

Tilgang til en hjertestarter som virker når du har bruk for den er utrolig viktig. I en stor undersøkelse fra Italia overlevde 93 % av dem som fikk hjertestans på treningssentre som hadde hjertestarter, mot bare 9% der hvor hjertestarter manglet. Data fra 57 maratonløp i Japan viste at hos maratonløpere som fikk hjertestans så overlevde 95 % der hvor hjertestarter var tilgjengelig, mot 47 % der hjertestarter ikke var tilgjengelig.

I Norge er det solgt over 80 000 hjertestartere, men kun 11 000 er registrert i det offentlige hjertestarterregisteret 113.no. Vi vet at de som er registrert i dette registeret virker når det er behov for dem.  

Vet du at du kan finne hjertestartere i gratisappen, Hjelp 113? På kartet finner du nærmeste hjertestarter med informasjon som hvilken etasje den befinner seg i, og det spesifikke stedet den henger/blir oppbevart. Målet er at så mange hjertestartere som mulig er med i hjertestarterregisteret, og at de er klare til bruk når det er nødvendig.

Last ned Hjelp 113-appen her!

De resterende hjertestarterne vet vi ikke alder på, ei heller utløpsdato for elektroder og batterier. Det er således ukjent status på dem, dvs. om de virker når det er behov for dem ved en hjertestans. Erfaringer med kontroll av hjertestartere på kurs, er at enkelte hjertestartere er for gamle, har utgåtte elektroder og/eller batterier. Disse hjertestarterne virker ikke og gir dermed en falsk trygghet.

Vårt mål er å få større fokus på at alle hjertestartere skal være oppdaterte, slik at de virker den dagen som det er behov for dem ved en hjertestans.  

Om du har en hjertestarter er det viktig at du:

Følger du disse rådene bidrar du til at flere liv reddes i Norge hvert år!  

Om du trenger hjelp vedrørende hjertestarteren din, ta kontakt på epost: aed@nakos.no eller ring 23026212 (09.00-15.00).

Relevante saker: