Skip to main content
Vigdis Byre har lenge kjent på at noe har vært galt med ektemannen, Kjell Ola Aaslund. Han mener selv han er i fin form. En sommerdag skulle det vise seg at magefølelsen til Vigdis stemte.

«Hjelp! Noen må komme og hjelpe meg!»

Vigdis Byre har lenge kjent på at noe har vært galt med ektemannen, Kjell Ola Aaslund. Han mener selv han er i fin form. En sommerdag skulle det vise seg at magefølelsen til Vigdis stemte.

I flere måneder hadde Vigdis Byre hatt en dårlig magefølelse om at noe var galt med ektemannen Kjell Ola Aaslund. Hun klarte ikke å sette fingeren på hva det var, spesielt siden Kjell Ola selv mente at han var i fin form. Han var til og med hos fastlegen, men fikk beskjed om at det ikke var noe å bekymre seg for.

Likevel klarte ikke Vigdis å slå seg til ro. En sommerdag i fjor skulle det vise seg at hun hadde rett.

Holdt seg i nærheten

Å rømme fra Trøndelag i sommermånedene er blitt en tradisjon for ekteparet. I starten av juli bestemmer de seg for å ta turen til en campingplass på Nøtterøy utenfor Tønsberg, hvor flere vennepar allerede har parkert campingvognene sine.
 
Denne varme sommerdagen i juli synes Vigdis at formen til Kjell Ola er blitt verre. Hun kan også høre at pusten hans er annerledes.

– Jeg holdt meg hele tiden i nærheten, tilfelle noe skulle skje. Jeg ville ikke forlate ham på noe tidspunkt.

Bilde av akutthjelper Roy Arne Sørvik og Kjell Ola Aaslund

Kjell Ola og Vigdis har badet, kost seg i solen og syklet til butikken sammen med for å kjøpe kald drikke og en is. I butikken sa plutselig Kjell Ola at han ikke følte seg helt bra og at han ville legge seg ned for å hvile. De syklet raskt tilbake til campingvogna, og Kjell Ola gikk for å hvile litt.

– Jeg ville ikke gå fra ham, så jeg satte meg rett utenfor, forteller Vigdis.

Det tar ikke lang tid før hun hører en underlig, høy snorkelyd. Hun vet umiddelbart at noe er galt. Inne finner hun ektemannen i sengen med vidåpne øye, tunga bak i munnen og uten pust.

– Jeg slo ham hardt i brystet, uten å få respons. Da løp jeg ut og skrek: «Hjelp! Noen må komme og hjelpe meg!», før jeg løp inn igjen for å starte hjerte- og lungeredning, forteller hun.

Livreddende førstehjelp

Ikke lenge etterpå kommer vennene Stein Lerånn og Sigrunn Ålmås løpende. Stein ringer nødnummeret med Hjelp 113-appen og setter på høyttaleren på telefonen. Deretter drar han Kjell Ola ned fra sengen og tar over hjerte- og lungeredningen, mens Sigrunn gjør innblåsinger.

30 kompresjoner og 2 innblåsinger. Igjen og igjen.
På få minutter er en varm sommerdag snudd til en kamp for livet.
 
Bak i campingvogna står Vigdis og ser på vennene forøke å redde ektemannen hennes. Samtidig står hun med mobilen i hånda for å kommunisere med medisinsk nødsentral.

– Jeg var livredd. Det var helt forferdig å se han ligge slik på gulvet. Og som tidligere sykepleier vet jeg hvor lite som skal til før det kan gå galt, forteller Vigdis. 

Akutt-ABC – Digitalt førstehjelpskurs

Har kan du ta et livreddende førstehjelpskurs. Kurset er digitalt og gratis, og gir deg grunnleggende informasjon om hva du må gjøre dersom du kommer til en nødsituasjon.

Litt senere kommer akutthjelper Roy Arne Sørvik løpende inn for å hjelpe. Det gjør også svigerdatteren hans, Marianne.

– Jeg kan ikke takke Marianne nok for at hun var der for meg. Det var en forferdelig situasjon, men hun var en god støtte, sier Vigdis.
 
Rundt 20 minutter etter at Kjell Ola sitt hjerte stoppet kom ambulansepersonellet med hjertestarter. Det skulle kun ett støt til før hjertet hans begynte å banke av seg selv igjen. Da fraktet de Kjell Ole til helikopteret som stod klart til å fly han til Rikshospitalet. Der stod et team klare til å ta han med til operasjonssalen.

– Det var godt å få være med i helikopteret så jeg kunne være nær Kjell Ola. Jeg begynte å få litt ro over meg da vi fløy mot Oslo. Det var helt fantastisk å se hvordan de jobbet i helikoptret.

Var mye redd i etterkant

I etterkant var Vigdis engstelig. Om kveldene holdt hun noen ganger pusten for å sikre seg at Kjell Ola pustet som han skulle. I dag sovner hun derimot raskere.

– Det var jo et sjokk for alle at det skjedde med den sprekeste i gjengen. Det viser bare at det kan skje med alle.

Vigdis legger til:
– Jeg er så utrolig glad for at jeg hadde folk rundt meg som tok ansvar. Det var med på redde livet hans.

Akutthjelpere på trening