Skip to main content

Stephen tok imot skadde fra Utøya

Sjeflege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Stephen Sollid var en av flere leger som tok imot og behandlet skadde på kaia på Utstranda 22. juli 2011. Erfaringene hans har bidratt til å forme flere av kursene stiftelsen holder for nødetatene.

Publisert: 02.02.2020 – Sist oppdatert: 26.11.2021

NRKs dramaserie 22. juli handler om de som var på jobb under terrorangrepene mot Oslo og Utøya. Stephen Sollid jobbet som luftambulanselege og ble sendt til Utstranda etter angrepet på Utøya.

– Det kom inn mange båter med ungdommer på veldig kort tid. Vi ga den behandlingen vi mente var nødvendig og sørget for at de ble transportert videre til sykehus, sier Stephen Sollid.

Svært mange frivillige meldte seg og jobbet sammen med ansatte i nødetatene for å hjelpe de skadde, i det Sollid beskriver som et kontrollert kaos.

– Det gjorde at vi hadde ganske mye bra ressurser. Man kan kalle det norsk dugnadsånd, men det er noe i systemet som gjør at folk er villig til å komme og hjelpe til når sånne ting skjer, sier Sollid.

Se intervjuet med Stephen Sollid her:

Erfaringer fra 22. juli har vært med på å forme opplæringen Stiftelsen Norsk Luftambulanse har for nødetatene.

– Skal nødetatene klare å jobbe bedre sammen, er de helt nødt til å ha et felles språk som gjør at man kan kommunisere effektivt i en krise som dette, sier Stephen Sollid.