Skip to main content
Kald mann i vinterlandskap

Luftambulanselegens beste kuldetips

Publisert: 30.01.2019 – Sist oppdatert: 30.09.2021

Vinteren er her for fullt og faren for nedkjøling øker. Vet du hva du skal gjøre med en nedkjølt person? Og hvor farlig er frostskader? Luftambulanselege Kristin Tønsager gir deg svarene.

Luftambulanselege Kristin Tønsager.
Luftambulanselege Kristin Tønsager.

Kulden kan være farlig, og man kan få frostskader eller bli nedkjølt i forbindelse med skiturer eller ulykker. Tilstanden kan fort bli alvorlig og livstruende. Ved frostskader og nedkjøling må oppvarming settes i gang umiddelbart. Husk at alvorlig frostskade og nedkjøling av kroppen krever legehjelp, ring da 113 umiddelbart.

– Vi vet at nedkjøling, såkalt hypotermi, er farlig. Synker kroppstemperaturen din til under 32 grader står du i fare for å miste bevisstheten og pulsen, og pusten blir svakere. Går den under 28 grader, er du bevisstløs og i livsfare. Hjertet kan når som helst slutte å slå, forklarer den erfarne luftambulanselegen.

Selv om man kun planlegger en kort skitur eller en liten tur opp på fjellet, er Tønsagers oppfordring klar. Pakk alltid for uforutsette hendelser.
– Selv om du bare skal være ute i noen få timer, kan været slå om, du kan gå deg bort eller du kan falle og skade deg. Blir du liggende på bakken, tar det ikke lang tid før du begynner å fryse. Derfor bør du alltid ha med deg ekstra klær som ull-, vind- og vanntette klær. Når jeg kjører med familien min over fjellet om vinteren, har jeg alltid med sovepose og teppe i bilen. Får du motorstopp, blir bilen kald med en gang, og er det ikke hjelp å få i umiddelbar nærhet, tar det ikke lang tid før du begynner å fryse.

I turekken har hun i tillegg alltid med seg vindtette klær og ulltøy, mat og drikke, sovepose eller tepper, lue og votter, refleks og telefon.
Har du ikke lastet ned «Hjelp 113»-appen bør du gjøre det før du legger ut på tur. Appen forteller nødsentralen nøyaktig hvor du er når du ringer nødnummeret. Last ned appen her.

Er ulykken først ute, så er det flere ting du bør gjøre:

Lurer du på hvordan du bør kle deg før du drar ut på tur, har Forsvaret laget denne fine listen.