Skip to main content

Kronprinsen roste arbeidet til Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Publisert: 04.05.2020 – Sist oppdatert: 01.10.2021

Forsker, flygesjef og generalsekretær deltok på digital audiens med kronprins Haakon.

Kronprinsen er Stiftelsen Norsk Luftambulanses høye beskytter, og i den forbindelse var vi invitert til å fortelle om arbeidet vårt. Tidligere har han blant annet vært med på vår årlige camp for de ansatte i luftambulansen. På grunn av den ekstraordinære koronasituasjonen ble audiensen holdt digitalt, og ikke på slottet som normalt. Våre representanter deltok fra hele landet; fra Oslo, Ogndal og øya Idse utenfor Stavanger.

Det var forsker Ingrid Nygren Rognes, flygesjef i Norsk Luftambulanse AS, Lars Erik Bragstad og generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Hans Morten Lossius som deltok på det digitale møte med kronprinsen.

Interessert i stiftelsens forskning

I løpet den drøyt 30 minutters seansen fikk alle mulighet til å fortelle om sine prosjekter, og det var en interessert og imponert Kronprins som deltok fra hjemmet sitt på Skaugum i Asker.

– Ingrid fortalte svært godt om sitt forskningsprosjekt, som er uhyre komplisert. Men kronprinsen viste med en gang at han forstod hva det var snakk om med flere relevante oppfølgingsspørsmål, forteller generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftabulanse Hans Morten Lossius.

Audiens med Kronprinsen
Audiensen ble ikke helt som planlagt. Vanligvis avholdes disse på slottet, men på grunn av koronasituasjonen ble seansen avholdt digitalt.

Ingrid Nygren Rognes forsker på hvordan kroppens immunforsvar reagerer etter alvorlige skader. Hos de hardest skadde kan immunforsvaret overreagere på en slik måte at ny sykdom oppstår i tillegg til de skadene man allerede har fra ulykken. Vi håper i fremtiden å kunne bremse denne overreaksjonen med medisiner slik måte at disse sykdommene ikke oppstår.

– Noen hardt skadde pasienter kan få (fler)organsvikt på toppen av skadene de allerede har fra ulykken. Dette skjer fordi kroppens immunforsvar, som egentlig skal reparere, reagerer for kraftig. Nå jobber vi med å forstå hva som skjer med immunforsvaret etter en alvorlig skade, for så å finne ut hvordan og når vi kan bruke medisiner for å dempe immunforsvarets voldsomme reaksjon, forteller Nygren Rognes.

Hun forteller videre at kronprinsen var interessert i forskningen og dro selv paralleller til koronapasienter. Hos noen pasienter med COVID 19 kan man se at immunforsvaret overreagerer og at det forverrer sykdomsforløpet.

Slik så det ut da Ingrid Nygren Rognes møtte kronprinsen hjemme på Grefsen i Oslo.
Slik så det ut da Ingrid Nygren Rognes møtte kronprinsen hjemme på Grefsen i Oslo.

Kronprinsen ønsket også å få vite mer om dagens situasjon i luftambulansen med tanke på koronapandemien. Her ble kronprinsen oppdatert av flygesjef i NLA AS Lars Erik Bragstad, som også fortalte om de ulike basene og helikoptertypene tjenesten bruker i dag.

I tillegg fikk kronprinsen en god innføring i stiftelsen sitt arbeid for at luftambulansen i framtiden skal baseres på et offentlig/ideelt samarbeid. Noe også flygesjefen trakk frem under audiensen.

– Vi fikk snakket om verdien av å ha en ideell eier hvor det er store muligheter for innovasjon og utvikling og kort vei fra ide til implementering ute i tjenesten. Det er en stor fordel å ha en eier som ikke er opptatt av mest mulig profitt, men som er opptatt av pasientens beste, forteller Bragstad som ellers forteller om en lydhør og engasjert kronprins.

– Han har tidligere vært på Camp Torpomoen som er stiftelsens årlige treningskamp for de operative i luftambulansen og kjenner luftambulansen godt, så det var relevante spørsmål han kom med.

Slik så du det ut da flygesjef i NLA AS møtte kronprinsen hjemme på gården i Ogndal i Steinkjer kommune.
Slik så du det ut da flygesjef i NLA AS møtte kronprinsen hjemme på gården i Ogndal i Steinkjer kommune.

Roste stiftelsens arbeid

Kronprinsen deltok på møtet fra Skaugum.
Kronprinsen deltok på møtet fra Skaugum.

Kronprinsen avsluttet audiensen med å rose stiftelsens arbeid. Han fikk blant annet høre om bidragene våre med flystøtte for mannskapet, desinfisering av ambulansefly og at vi har fristilt alle forskerne våre til arbeid på sykehusene under koronakrisen.

Det er svært hyggelig å motta ros og høre at kronprinsen synes vi er en flott organisasjon. Det er spesielt hyggelig siden han er så oppdatert på hva vi holder på med. Han ser at vi leverer fullt ut, også i denne spesielle tida vi er inne i nå og ser at vi gjør et viktig arbeid, avslutter Lossius.