Skip to main content
Illustrasjon av en person med pledd over seg

– Det er livsviktig å gi varme

Det er mye man kan gjøre for å redde en person som er kritisk syk eller skadet. Å beskytte pasienten mot kulde kan være livsviktig.

Tekst: Erland Kroken Foto: Jon Tonning

Ambulansearbeider May-Liss Thorvaldsen (48) har vært på over 25 000 oppdrag siden år 2000. Hun blir glad når de kommer frem til en pasient og ser at noen har forsøkt å beskytte den syke eller skadde mot kulden. Da har nemlig pasienten bedre muligheter til å bli frisk.

Portrett av ambulansearbeider May-Liss Thorvaldsen
Ambulansearbeider May-Liss Thorvaldsen (48) har vært på over 25 000 oppdrag siden år 2000.

Viktig hele året 

May-Liss er assisterende seksjonsleder ved ambulansestasjonen i Fredrikstad, og har bred erfaring som profesjonell livredder. Hun er opptatt av at vi redder flest liv dersom alle bidrar med så god førstehjelp som mulig. Det inkluderer å gi varme og omsorg til pasienter frem til den profesjonelle hjelpen kommer frem:

– Forskning viser at det går dårligere med pasienter som ikke er blitt beskyttet mot kulde. Det er rett og slett livsviktig førstehjelp å gjøre dette, sier hun.

Det å gi varme til syke og skadde er viktig – også om sommeren.
– Dette er like viktig i alle årstider. Det er jeg veldig opptatt av.

Førstehjelpstips:

Ulykker og sykdom rammer på så mange forskjellige vis. May-Liss Thorvaldsen oppfordrer alle til å lære seg livsviktig førstehjelp. Her er hennes enkle tips til å gi førstehjelp: 

  1. Ved hjertestans må man sette i gang hjerte- og lungeredning.
  2. Hvis pasienten puster, sørg for at noen passer på pasienten og følger med på våkenhet og pust til profesjonell hjelp kommer.
  3. Gjør det du kan for å hindre at den skadde blir kald. Bruk pledd, klær og redningsfolie (hvis du har). Pakk den skadde godt inn i folie eller pledd. Jo tettere rundt, desto bedre – det hindrer varmetap.
  4. Mye av varmen forsvinner via hodet. Bruk gjerne en lue eller noe annet som beskytter hodet.
  5. Hvis den skadde er bevisstløs og ligger på bakken, legg vedkommende i sideleie.
  6. Forsøk også å legge noe under pasienten, som beskyttelse mot den kalde bakken.

Les også andre saker: