Skip to main content

Aase (96) ga to millioner i gave

Da 96 år gamle Aase Jevanord frontkolliderte på 90-tallet, våknet hun opp i legehelikopteret. Tre tiår senere gir hun to millioner kroner i gave til Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Tekst og foto: Erland Kroken

Publisert: 07.12.2021 – Sist oppdatert: 07.12.2021

La oss hoppe nesten 30 år tilbake i tid. Det er tidlig på 1990-tallet, og årets siste dag er nær ved å bli livets siste for ekteparet Aase og Egil Jevanord fra Lørenskog. 

«Romjula er en fin tid», tenker Aase, der hun sitter i den nesten nye bilen på vei til hytta på Golsfjellet. Det er en kald ettermiddag. Snart skal nyttårsrakettene skytes opp. Mannen Egil er sjåfør, og de er i godt humør begge to. De ler og småprater, og gleder seg til å komme til drømmestedet på fjellet. Begge to har nylig blitt pensjonister etter et langt arbeidsliv.

Det er lite trafikk, men glatte veier i vinterkulda. Det er når de nærmer seg Bagn at det skjer. En bil i motgående kjøreretning kommer over i deres fil. Egil rekker ikke å tenke før de to bilene frontkolliderer. Så blir alt svart. 

«Da er jeg vel død»

De overlever frontkollisjonen, på mirakuløst vis. Etter langvarig sykehusopphold og rehabilitering, bestemmer ekteparet seg for å støtte gode formål – dersom det er penger igjen etter dem. I høst ga Aase et bidrag på hele 2 millioner kroner til Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Magasinets journalist møter 96-årige Aase på Lørenskog sykehjem. Hennes store kjærlighet, mannen Egil, døde for noen få år siden. De fikk 70 år sammen. 

Den vitale 96-åringen forteller med inn­levelse om hva som skjedde den dramatiske nyttårsaftenen for 30 år siden. Kroppen hennes skranter litt etter flere brudd og ei vond hofte, men hode og humør er det intet å si på. Hun husker bilulykken som om den var i går:

– Jeg våknet ikke før jeg var inne i legehelikopteret. Det blinket i blå lys og det bråkte veldig. Jeg forsøkte å spørre om hvor jeg var, men ingen svarte. De hørte meg ikke. Da husker jeg at jeg tenkte: «Da er jeg vel død, da», smiler Aase og humrer. 

Da husker jeg at jeg tenkte: «Da er jeg vel død, da»

Aase Jevanord

Tåke hindret landing

Historien om denne ulykken for nesten 30 år siden er utrolig nok svært aktuell i dag. Da legehelikopteret med Aase om bord tok av, ville de fly til det som i dag heter Akershus universitetssykehus på Lørenskog. Men der lå tåken tett, og helikopteret måtte snu og fly til Lillehammer i stedet.

Når Aase får vite at det å kunne fly i all slags vær er et av Stiftelsen Norsk Luftambulanses store mål, og at organisasjonen stadig finner bedre løsninger på dette området, blir hun stille og blank i øynene:

– Jeg er så glad for at disse pengene kommer til nytte. Det er en stor glede for meg å vite at dette kommer godt med.
Hennes store gave er et livsviktig bidrag.

Generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luft­ambulanse, Hans Morten Lossius, blir svært ­imponert når han får høre om den store ­gaven fra Aase Jevanord:

– Det er helt fantastisk at Aase ønsker å bidra til vår forskning og ­utvikling på denne måten. Nå kan vi satse enda hardere på arbeidet for syke og skadde utenfor sykehus. Tusen hjertelig takk, Aase. 

Vil du støtte Stiftelsen Norsk Luftambulanses arbeid?