Kjell Ola Aaslund og kona Vigdis Byre rømte som vanlig fra Trøndelag i sommermånedene for å kjøre sørover. Det de ikke visste var at Kjell Ola nesten skulle miste livet underveis.
Som vanlig har Kjell Ola og kona Vigdis gjort klar campingvognen for å reise sørover i sommermånedene. Et stopp i Hunderfossen med barnebarna og Mora i Sverige var unnagjort da de vendte snuten mot en campingplass i Nøtterøy for å tilbringe late dager med venner.
Denne varme fredagen i juli starter som vanlig for Kjell Ola. Han spiser frokost med kona, de går tur og de svømmer for å kjøle seg ned i sommervarmen. På ettermiddagen tar de syklene bort til butikken for en rask handletur.
– Plutselig kjente jeg at jeg følte meg ordentlig sliten. Jeg sa til Vigdis at nå måtte vi dra umiddelbart så jeg kunne legge meg nedpå i campingvogna, forteller han.
Føler seg plutselig dårlig
I en lengre periode har kona hans, Vigdis, hatt en vond magefølelse. Hun er sikker på at noe ikke er helt som det skal med Kjell Ola, men hun klarer ikke å sette fingeren på hva det er. Kjell Ola selv mener alt er ok, men han har dratt til fastlegen for å være sikker. Legen sa at det ikke var noe å bekymre seg for.
– Da vi kom tilbake gikk jeg bak i campingvogna for å legge meg, mens Vigdis tok ut de få varene hun rakk å kjøpe før hun gikk ut for å sette seg.
Mer husker ikke Kjell Ola før han våknet opp med ambulansepersonell stående over seg og hjertestarteren ved siden av seg.
18 minutter med hjerte- og lungeredning
Han har hatt hjertestans. Kona hans Vigdis, vennene deres og akutthjelper Roy har gjort alt de kan for at han skal leve. De har utført hjerte- og lungeredning i 18 minutter før ambulansepersonellet kom og ga ham ett støt med hjertestarteren. Det skulle ikke mer til før hjerterytmen hans var tilbake, og han var utenfor umiddelbar fare.
– De tok meg raskt med til et helikopter som hadde landet på badestranda slik at jeg kunne bli fløyet til Rikshospitalet.
Akutt-ABC – Digitalt førstehjelpskurs
Har kan du ta et livreddende førstehjelpskurs. Kurset er digitalt og gratis, og gir deg grunnleggende informasjon om hva du må gjøre dersom du kommer til en nødsituasjon.
Det neste han husker er da han våkner i helikoptret.
– Da var det en med ryggsekk og hjelm som satt opp på meg og stakk meg i rygg. De måtte drenere lungene mine for det var så mye væske. Det kjente jeg godt, for det var skikkelig vondt, minnes Kjell Ola.
Det tar ikke lang tid før han var borte igjen. Neste gang han våkner ligger han på operasjonsbordet. Legene har satt inn stent to steder; det viste seg at han hadde et gammelt hjerteinfarkt som han ikke visste om.
«Vært griseheldig»
Etter operasjonen kom overlegen og fortalte hvor utrolig heldig Kjell Ola var som fortsatt var i live. Hvert minutt som går uten hjerte- og lungeredning reduserer sjansen for å overleve.
– Overlegen sa at jeg hadde vært griseheldig! Og det har jeg virkelig vært. Jeg er så utrolig lettet og takknemlig for at vi hadde folk rundt oss som visste hva de gjorde.
Væske og mye hevelse var en utfordring da legene skulle sette inn pacemaker, noe som førte til at Kjell Ola tilbrakte 18 dager på Rikshospitalet og St. Olavs. I dag kjenner ikke lenger Kjell Ola på redselen, mye takket være pacemakeren.
– I dag går ting veldig bra. Jeg er i god form og nyter livet med Vigdis.
Kjell Ola legger til at han ønsker å takke de som var med å redde livet hans.
– Det var hele «teamets» kompetanse på førstehjelp som gjorde at jeg fikk livet tilbake. Uten Vigdis, vennene mine, akutthjelper Roy og helsepersonellet hadde jeg ikke vært her i dag.