Skip to main content

Tester ut varmesøkende kikkert

En kikkert som ser varme kan brukes til å oppdage savnede personer fra helikopteret. Nå prøves den ut i legehelikoptertjenesten.

Tekst: Rolf Magnus W. Sæther

— Jeg har flere ganger vært med på å søke etter savnede personer fra helikopteret uten å oppdage dem, selv om de har sett oss, sier redningsmann Anders Kroken.

På en tur i det skotske høylandet så han at viltforvaltere på store gods brukte en varmesøkende kikkert for å overvåke hjortestammen.

— Jeg tenkte at dette skulle vi ha hatt i helikopteret!

En håndholdt termisk kikkert ser varme og gjør det enkelt å skille levende vesener fra resten av omgivelsene. Den kan brukes til å oppdage savnede personer som er skjult av mørket eller er vanskelige å se av andre grunner.

Tanken er at den skal brukes av luftambulanselegen, ut av den åpne sidedøren, mens pilot og redningsmann kan konsentrere seg om å fly helikopteret

Redningsmann Anders Kroken (Foto: Helge Skodvin)
Dette er utsikten gjennom en termisk kikkert. Ser du personen på bildet?

Kikkerten testes nå ut på tre baser i ett år. Resultatene så langt er oppløftende: Mannskapene fant savnede i fire av fem tilfeller der man ikke ville ha gjort funn uten kikkerten.

Ideen fikk muligheten til å bli prøvd ut gjennom SmartLab, Stiftelsen Norsk Luftambulanses «inngangsport» for å fange opp, teste ut og utvikle nye ideer fra mannskapene. Målet er å forbedre legehelikoptertjenesten og dermed sørge for at pasientene får best mulig hjelp.

Nå begynner prosessen for å vurdere om termisk kikkert skal innføres permanent i alle legehelikoptrene.

Varmesøkende kikkert fra Pulsar