Skip to main content
Til forsiden open_in_new
CT-ambulanse i Hallingdal

Vi vil redde flere hjerner ved å kutte tid

Hvert år rammes 12 000 personer i Norge av hjerneslag. Når noen får hjerneslag er to ting avgjørende for at den som er syk skal overleve – og få tilbake livet slik det var før:

Et hjerneslag kan skyldes enten en blødning eller en blodpropp. De to typene hjerneslag skal ha ulik behandling. Da må det tas CT-bilder av hjernen. Deretter må behandlingen gis innen 4,5 timer for hjerneslag som skyldes propp.

Når vi jobber for å redde hjernen har vi dårlig tid.

Derfor jobber Stiftelsen Norsk Luftambulanse for å flytte diagnostikk og behandling av hjerneslag ut til der pasienten er.

Tre viktige verktøy for å redde hjernen

Henriette Solberg Jæger

Kan blodet avsløre hjerneslag?

Blodet vårt er fullt av biomarkører; stoffer som kan fortelle legene hva som foregår i kroppen. Det kan for eksempel være proteiner som endrer karakter når noe er galt. De små stoffene brukes allerede til å diagnostisere hjerteinfarkt, kreft og andre sykdommer.

Nå forsker Henriette Solberg Jæger på om de kan brukes til å påvise hjerneslag. I doktorgradsarbeidet leter hun i blodprøver fra slagpasienter etter svar. Hun håper å komme et skritt nærmere å erstatte CT-maskinen med et stikk i fingeren.

Mona Guterud - Stipendiat

Kompetanse hos de som skal hjelpe

For å gi slagbehandling må vi først stille riktig diagnose – og ambulansepersonell er ofte de første som møter pasienter som kan ha hjerneslag.
 
Les om arbeidet med et utdanningsprogram og en mobilapp som gjør det mulig for ambulansepersonell å gjøre den samme grundige undersøkelsen som slaglegene inne på sykehuset. Det bidrar til at flere slagpasienter fanges opp.

Karianne Larsen - Seniorforsker

CT inn i lege­helikopteret

I slagambulanseprosjektet viste stiftelsens forskere at vi kan flytte avansert diagnostikk av hjerneslag med en CT-maskin ut i en ambulanse: Det er effektivt og trygt, det sparer tid for pasientene, og vi får behandlet flere.

Nå jobber vi for at det skal bli mulig å flytte CT-skanneren inn i legehelikopteret. Dette har aldri vært gjort tidligere. Målet er at hele den norske befolkningen skal få det samme behandlingstilbudet, uavhengig av hvor langt unna sykehuset de bor.

Støtt vårt arbeid for å redde hjernen

Vi jobber for å flytte diagnostikk og behandling av hjerneslag ut til der du er. Som støttemedlem blir du med på dette viktige arbeidet.

nevrolog Karianne Larsen

Hjerneslag kan oppleves på forskjellige måter.

00 / 00
00 / 00

Vårt arbeid for en tryggere hverdag

Luftambulanselege Marit Bekkevold triller en barnekuvøse på båre over helikopterlandingsplassen.

Forskning

For å få en bedre luftambulansetjeneste trenger vi å forske – forske på pasientbehandling, nye prosedyrer, systemer og medikamenter. Dette gjør vi i tett samarbeid med helseforetak og universiteter over hele landet.

Værkamera settes opp

Innovasjon

Vi jobber for at syke og skadde pasienter skal få best mulig behandling. Derfor har vi til enhver tid en rekke innovasjonsprosjekter gående. Målet er at løsningene skal tas i bruk og gjøre luftambulansetjenesten enda bedre.

Redningsmann på klatreøvelse ved fjellside under oppsyn fra instruktører

Kompetanse

Vi bruker drøye 50 millioner kroner i året på kompetanseheving for luftambulansepersonell, ambulansearbeidere, politi og brannvesen. Alt gjør vi for at vi sammen skal bli bedre, og sammen redde flere liv.

Støtt vårt arbeid

Bidra til å gjøre hjelpen raskere, riktigere og tryggere – Sammen kan vi gjøre en forskjell.

Utviklingshelikopter

Bli støttemedlem

Gratis verktøy for din trygghet

Akutt-ABC

Akutt-ABC

Det har skjedd en ulykke. Adrenalinet pumper. Pulsen er høy. Hva gjør du?

AKUTT-ABC lærer deg hvordan du kan bidra til å redde liv.

Bilde av nødplakaten på hyttevegg

Nødplakat

Når det haster kan minutter være forskjellen på liv og død. Nødplakaten skal hjelpe deg å varsle raskt til riktig nødetat når noe har skjedd. Det kan spare viktig tid.

Nødplakaten gir deg oversikt over alle nødnumrene, koordinatene til adressen din og en oversikt over hvilke symptomer du alltid skal ta på alvor.

Lag gratis nødplakater og heng opp hjemme, på hytta, på jobb osv.