
– Vi ser at video er med på å redde liv.
Jørgen Skogmo
Video brukes nå på 70 legevakt- og 113-sentraler i Norge, og målet er at vi skal legge til rette for at alle landets sentraler kan ta i bruk video.
Tekst og foto: Kristine Grønli Schjerven
Video: Atyp og Rolf Magnus W. Sæther
– Vi ser at videoløsningen allerede har reddet liv. Ved ett tilfelle mottok 113 en melding om en yngre pasient som hadde kollapset på jobb, hvor kollegaene ikke skjønte at det faktisk dreide seg om en hjertestans, siden pasienten lagde lyder og pustet på en rar måte, sier prosjektleder og tidligere 113-operatør Jørgen Hauge Skogmo.
Da koblet de opp video fra innringerens mobilkamera, og dermed kunne 113-operatøren raskt bekrefte at pasienten hadde hjertestans. Deretter oppfordret 113-sentralen om å sette i gang med veiledet hjerte- og lungeredning mens de ventet på ambulansen.
Løsningen er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse i tett samarbeid med 113-sentralene og helsemyndighetene gjennom den nasjonale dugnaden «Sammen redder vi liv».
– Dette er en unik løsning, og en revolusjon for personalet på 113-sentralen. Ved å få en bedre situasjonsforståelse fra stedet, kan operatørene sende ut riktig hjelp raskere. Videoløsningen er et glimrende eksempel på at den nasjonale førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv» har gjort det mulig å koble offentlig og ideell sektor i dette livreddende prosjektet, sier Høie.
På 113-sentralen opplever de ofte utfordringer med å forstå hendelsesforløp og skadeomfang. Dette på grunn av at innringere kan være såpass stresset og i så stort sjokk at de ikke klarer å gjenfortelle detaljer. Operatørene bruker dermed mye tid på å avdekke informasjon, noe som påvirker tiden som går før riktig hjelp kan sendes ut.
– Det er dyrebare minutter som kan spares inn ved å ta i bruk video slik at 113-operatørene selv kan se pasientene. Slik får vi best mulig situasjonsforståelse og kan optimalisere og aktivere riktige ressurser, korte ned minuttene og dermed hente inn tid i alle ledd, sier Skogmo.
– Vi ser at video er med på å redde liv.
Jørgen Skogmo
Ved å ringe 113 fra Hjelp 113-appen blir det også enda enklere for operatørene å sette opp videosamtalen. Bildekvaliteten er også bedre. Derfor oppfordrer Skogmo alle til å laste ned 113-appen.
– 113-appen er kun to tastetrykk unna fra å komme i kontakt med en av nødsentralene. Du kan ringe både 113 (helse), 110 (brann) og 112 (politi) fra appen. Da kommer også posisjonen din automatisk opp slik at ressursene kan bli sendt ut til stedet du er med en gang.