Stiftelsen Norsk luftambulanse

Utviklingshelikoptret: Fase 2

Fase én av byggingen er ferdig. Nå har fase to startet der utviklingshelikoptret sendes fra stasjon til stasjon på fabrikken i Bayern.

Fire dager per stasjon  Forrige steg var såkalt major component assembly (MCA), hvor skrogets store komponenter ble satt sammen. Disse er enten produsert av Kawasaki eller av Airbus, og utgjør helikopterrammen. Produksjonen foregår på stasjoner med en varighet på fire dager per stasjon.

Etter MCA ble helikoptret flyttet til mekaniske stasjoner (mechanical assembly line) i 21 dager: Antenner er på plass, hydraulikk, brannsikring rundt motor/girboks, drivstofftank osv, før det gjennomføres en mekanisk systemtest.

Tre mil kabler
Da gruppen fra Norge var på besøk, var disse mekaniske installasjonene ferdig og testen gjennomført, og helikoptret var flyttet over til stasjonene som konsentrerer seg om elektriske installasjoner. Her var det estimert mer enn 1030 arbeidstimer, fordelt på 19-20 dager. Når det er ferdig, vil det være mellom 30-35 kilometer kabler i helikoptret!

Til sammen jobber 160 personer med mekanisk og elektrisk installasjon, og gruppa fikk møte Felix Hofbauer, som er ansvarlig for utviklingshelikoptret på den elektriske installasjonsdelen. Han ble svært begeistret da han fikk se det ferdige designet og satte stor pris på å få lære litt om hva helikoptret skal brukes til.

Videre i desember 
Etter planen skal utviklingshelikoptret videre til såkalt final assembly line 11. desember. Det er knyttet noe spenning til de siste testene fordi det er det aller første helikoptret av H145 med fem rotorblader. Men enn så lenge har testene gått over all forventning, ifølge kvalitetssjefen hos Airbus.

Vi vet ennå ikke eksakt dato for leveransen, men det hintes om tidlig tredje kvartal 2020. Det avhenger i stor grad av testene som skal utføres og alle nødvendige godkjenninger fra EASA (det europeiske luftfartstilsynet), som må på plass siden det er en ny modell.

Er du allerede støttemedlem, men vil bidra likevel?
Trykk her for å gi en gave!