Stiftelsen Norsk luftambulanse

Utviklingshelikopter: Fase 1

Nå er vårt eget helikopter i produksjon!

Nylig ble Utviklingshelikoptret satt i produksjon på Airbus-fabrikken i Donauwürth i Bayern. Her produseres både H135 og H145.

H145, som vårt Utviklingshelikopter er, består av ca 5000 deler. Disse kommer i større komponenter som settes sammen på den såkalte Major Component Assembly (MCA), det vil si stasjoner der komponentene settes sammen. Arbeidet foregår i fire dager, før helikoptret sendes videre til ny stasjon for ny installasjon. Denne måten å jobbe på er effektiv, og reduserer risiko i produksjonsprosessen.

Slik starter produksjonen
Det hele starter med at rammen på helikoptret festes. Dette er nå gjort på Utviklingshelikoptret, som er sendt videre til neste stasjon. Der blir det installert antenner, og de påfølgende stegene er å sette inn drivstofftanken, installere cockpitgulvet og få på plass brannmur rundt motoren.

Denne delen av fabrikken har svært strenge regler for orden: Inne i verktøyskuffene er det kameraer tilknyttet fabrikkenes datasystemer. Hvis noe mangler, registreres dette i systemet og tiltak må settes i verk for å finne ut hvor dette verktøyet er. Mister man en skrue på gulvet, stanser alt arbeid til skruen er funnet. Gulvene er lyse, og lyssettingen sikrer gode arbeidsforhold. 

Mens arbeidet med vårt helikopter foregår inne, har prototypen av det nye H145 allerede vært i lufta en god stund utendørs. Nylig nådde dette helikoptret nye høyder da det satte meiene ned på toppen av det 6962 høye fjellet Aconcagua. Her var det helt ekstreme forhold: Det var vinter, vindkast opp til 30 knop, svært krevende flyforhold i lufttrykk i høyden og -22 på toppen.

Les mer og se video her: https://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2019/09/the-new-airbus-h145-lands-on-top-of-the-andes.html

Er du allerede støttemedlem, men vil bidra likevel?
Trykk her for å gi en gave!