Stiftelsen Norsk luftambulanse

Unik jubileumsskulptur som takk for større gavebidrag

«Å strekke seg sammen mot himmelen» er navnet på de 90 skulpturene som den anerkjente kunstneren Espen Dietrichson har laget i forbindelse med 40 års jubileet til Stiftelsen Norsk Luftambulanse. En slik unik skulptur kan nå bli deres.

Skulpturene er laget i tre versjoner og i kun 30 av hver. De er laget i tre forskjellige høyder; 69, 63 og 52 cm. Kunstverkene er laget i patinert bronse, delvis malt og montert på sokkel i valnøtt. Hvert enkelt verk er signert og nummerert og påsatt et lite skilt. 

Kunstneren Espen Dietrichson forteller at han er svært glad for å kunne bidra på denne måten. 

Kunstner Espen Dietrichson med de tre skulpturene. Foto: Vegard Kleven

– Disse skulpturene betyr mye for meg. Da jeg startet arbeidet tenkte jeg mye på hva Stiftelsen Norsk Luftambulanse har betydd og betyr for hele landet. En organisasjon som strekker seg hele tiden, kanskje til noe som ikke er mulig nå, men som vil være mulig i fremtiden. Slik denne organisasjonen har drevet luftambulansetjenesten fremover i 40 år, og vil gjøre de neste 40 årene, sier Dietrichson og fortsetter. 

– Jeg er stolt og ydmyk over å ha fått denne oppgaven, og håper folk liker skulpturene. Dette er en fantastisk måte å bidra på, og jeg håper kunstverkene får fine plasseringer rundt om i landet. Dette er samfunnsansvar og kunst hånd i hånd, smiler han.  Skulpturene vil bli brukt som takk ved gavebidrag over 50000 kroner. 

Årets julegaveide til en ideell organisasjon

Erland Kroken er markedssjef for bedrift i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, og har jobbet tett med Espen Dietrichson etter at han fikk oppgaven høsten 2017.

– Vi vet at det er mange bedrifter og organisasjoner som gir støtte til ideelle organisasjoner oppunder jul.  Vi håper mange velger å bidra til vårt arbeid fordi vår forskning og utvikling redder liv. Ved gavebidrag på minimum 50 000 kroner sender vi en slik skulptur som takk. Årets beste julegaveide,  smiler Kroken. 

Espen Dietrichson vant oppdraget om å lage et kunstverk knyttet til Stiftelsen Norsk Luftambulanses 40 års jubileum i fjor høst. 41-åringen er en av landets mest anerkjente unge kunstnere, og har en rekke utstillinger bak seg.  I mai ble det utgitt en bok om hans verker på et italiensk forlag. I september avduket Dronning Sonja ett av hans verker, gitt av den norske stat, til den franske skolen Lycée Pierre Corneille i Rouen.  

Se video fra støpeprosessen i et gammelt verksted i London.

Gave til Drøbak 

I tillegg til de 90 skulpturene skal Dietrichson i 2019 sette opp et hovedverk som også heter «Å strekke seg sammen mot himmelen», i Drøbak i Frogn kommune.  Det var her organisasjonen ble startet i 1978 . Etter 40 år ønsker Stiftelsen Norsk Luftambulanse å gi Frogn kommune en gave i form av et evigvarende kunstnerisk avtrykk stående i det offentlige rom. Sammen med kommunen jobbes det nå med å finne en egnet plassering for det flotte verket som strekker seg nesten fire meter opp mot himmelen.

Den nesten fire meter høye skulpturen ble støpt i London og skal reises i Drøbak sentrum i 2019. Se video her:

Støpt i London

I juni ble hovedverket støpt i et bronsestøperi i London. Her ble 400 kilo flytende bronse i 1000 graders varme sakte helt over i former som etter hvert skal bli et kunstverk. Nå skal kunstneren jobbe videre med verket som skal reises i Drøbak. «Å strekke seg sammen mot himmelen» består av tre oppadstrebende, stramme former i ulik høyde utført i bronse. Et symbol på det viktige pådriverarbeidet Stiftelsen Norsk Luftambulanse har gjort de siste 40 årene, og jobben  mot uløste medisinske muligheter for de neste 40.

Erland Kroken. Foto: Ingar Næss

Ta kontakt:  

Erland Kroken, mobil: 90 99 36 65

erland.kroken@norskluftambulanse.no 

Vi ordner bilag på støttebeløp etter ønske.

Gavebidrag kan også settes direkte inn på konto: 1617 20 74689