Stiftelsen Norsk luftambulanse

Tror flere liv kan reddes

Norge har et nettverk av hjerte­startere. Men hvor er de? Og fungerer de? Avgjørende minutter går tapt hvis man må lete. Nå finner du oversikt over alle registrerte og operative hjertestartere i appen Hjelp 113.

– Vi tror flere liv kan reddes hvis flere tør å bruke hjertestarter. Mange synes det er skummelt å skulle sende strøm inn i et annet menneske, men man kan faktisk ikke gjøre feil. Du får ikke gitt støt om det ikke er sjokkbar hjerterytme til stede. Både 113-sentralen og maskinen selv gir deg veiledning, sier Siw Lilly Osmundsen. 

Hun leder Hjertestartregisteret 113.no, den offentlige siden for oversikt og registrering av hjertestartere.

– Sjansen for å overleve hjertestans minker for hvert minutt som går. Gradvis blir aktiviteten i hjertet borte, og det haster å gi sjokk med en hjertestarter. For uten hjerteaktivitet vil ikke sjokk fungere. Derfor er det viktig å kunne finne nærmeste hjertestarter. Men aller først er det viktig å ringe 113 og starte hjerte-lungeredning. 113 vil veilede deg hele veien, du er aldri alene når de er på høyttaler på telefonen din. Du får hjelp til både HLR og bruk av hjertestarter, understreker Osmundsen.

Mange synes det er skummelt å skulle sende strøm inn i et annet menneske, men man kan faktisk ikke gjøre feil

Siw Lilly Osmundsen, leder av Hjertestartregisteret 113.no

Alle registrerte hjertestartere ligger i det offentlige Hjertestarterregisteret på 113.no, og vises hos alle 113-operatører. Hjerte­starterregisteret vises nå i tillegg i appen Hjelp 113 med 1,3 millioner nedlastinger og blir dermed enda mer tilgjengelig. Det vil være lettere for en innringer å se hvor nærmeste hjertestartere er plassert, fordi de kan se det i kartet samtidig som de snakker med 113, som henviser dem til å hente nærmeste hjertestarter når det er flere førstehjelpere til stede enn de som utfører HLR ved en hjertestans. 

– Det er veldig positivt og viktig at hjertestartere nå ligger i appen! Ingen har i dag fullstendig oversikt over hvor alle hjertestartere befinner seg. Vi oppfordrer derfor alle til å legge inn sine hjertestartere på 113.no. Da får vi enda bedre beredskap i tilfelle en nødsituasjon, sier Osmundsen.

Når hjertestarteren er registrert i Hjerte­starterregisteret vil ansvarlig kontaktperson bli påminnet om tilsyn og vedlikehold. Dersom hjertestarteren ikke blir bekreftet i registeret, vil den settes til «ikke aktiv». Dette sikrer at hjertestartere det henvises til er operative og klare til bruk.