Skip to main content

«Pappa, du må komme! Noen har fått hjertestans i nabovogna!»

Roy Arne Sørvik måtte raskt skifte fra feriemodus til akutthjelper når hjertet til Kjell Ola Aaslund stoppet på campingplassen i Nøtterøy.

Sammen med samboeren har Roy Arne Sørvik kjørt fra Nordmøre til campingplassen i Nøtterøy i fjor sommer. Roy er frivillig brannmann og akutthjelper på Averøy. Det har han vært i rundt 10 år. Det skulle vise seg å være nyttig denne ferien. 
 
For Roy starter dagen som de fleste med kaffe og frokost utenfor bobilen, før han og samboeren drar en tur inn til Tønsberg for å kjøpe litt jordbær og kose seg i solen. Når de kommer tilbake er sønnen og svigerdatteren til Roy, Jørgen og Marianne, rett rundt hjørnet for å tilbringe ettermiddagen med dem.

Fra feriemodus til akutthjelper

Støtt oss med en symbolsk gave

De første ti minuttene etter et hjertestans er avgjørende for pasientens mulighet for å overleve. Akutthjelpere spiller en viktig rolle i slike situasjoner. I snitt kommer de 16 minutter før medisinsk personell på et skadested og kan da starte livreddende førstehjelp.

Når dramaet i nabovogna utspiller seg, står Roy og renser jordbær sammen med samboeren. De aner ingenting om det som skjer like i nærheten.

– Plutselig kommer sønnen min løpende inn i vogna og sier: «Du må komme, pappa! Noen trenger hjerte- og lungeredning».
 
På en rolig feriedag, mange kilometer unna hverdagen, forventer ikke Roy å havne midt oppi en situasjon der det står om liv. Men når sønnen roper at noen trenger hjelp, reagerer han umiddelbart.

Gjorde hjerte- og lungeredning med brudd i hånda

Når Roy kommer inn i campingvogna og ser Kjell Ola, tar han raskt over hjerte- og lungeredningen. Da har Kjell Olas venner, Stein Lerånn og Sigrunn Ålmås, holdt på i rundt ti minutter allerede. 30 kompresjoner og 2 innblåsinger. Igjen og igjen.

– Du skifter modus veldig raskt i en slik situasjon. Jeg hadde til og med et brudd i hånden som holdt på å gro da dette skjedde, men det tenkte jeg ikke over i det hele tatt. Men jeg skal si at jeg kjente det godt dagen etter, forteller Roy.

Når Roy startet på hjertekompresjonene, spurte Stein umiddelbart om Roy var helsepersonell. Han kunne se at Roy hadde gjort dette tidligere.

– Å være akutthjelper innebærer å få opplæring og trening innen grunnleggende livreddende førstehjelp. I tillegg er det re-trening hvert år. Det kurset gir oss så mye kunnskap og trygghet så vi kan utføre førstehjelp på en god måte, sier Sørvik.

Har din kommune akutthjelpere? Sjekk kartet her

Trengte ett støt fra hjertestarteren

Etter 7-8 minutter kom ambulansen med hjertestarter. Det skulle ikke mer til enn ett støt til før Kjell Ola våknet til.

– Jeg tror vi alle var ganske overrasket over hvor raskt det gikk, sier Roy.
 
Som akutthjelper har Roy vært med på mange oppdrag med hjertestans. I de færreste tilfeller går det riktig vei.

– I andre lignende tilfeller går det ofte ikke så bra. Derfor er det veldig spesielt og hyggelig at det går så bra med Kjell Ola, sier Roy.
 
Akutthjelperen legger til:

– Ting skjer når du minst aner det. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle måtte gjøre hjerte- og lungeredning mens vi var på sommerferie på Nøtterøy. Det viser bare hvor viktig det er å kunne førstehjelp, og hvor avgjørende det er at folk tør å gjøre noe. Det kan redde liv.

Bilde av innrammet gavebevis for "De viktige hjelperne".