Stiftelsen Norsk luftambulanse

Slik virker værkamerastasjonene

2013 hadde en pilot i Norsk Luftambulanse en ide. Han opplevde stadig at oppdrag måtte kanselleres grunnet dårlig vær. – Vi kunne flydd hvis vi hadde visst mer om været på ruten vi skal fly, tenkte han. Ideen var enkel: Sette ut værbestandige bokser med digitale speilreflekskameraer som kan sende bildene til dataskjermer, nettbrett og mobiltelefoner. Dermed kan mannskapene på en helt ny måte vurdere hva den raskeste veien til pasienten er.

Stadig utvikling

Stasjonene er mye mer enn bare bilder, og utvikles hele tiden. Blant annet er bruk av GPS-baserte innflygingsruter basert på disse stasjonene. Informasjon om meteorologi er lagt inn, og nå legges skyhøydemålere (ceilometer) og vindmålere der det er relevant.

Mye informasjon

For alle kameraer er det valgt et idealbilde som viser horisonten i klarvær. Det er også laget et system for relevante høydereferanser med avstandsmål er tegnet inn. Lufttrykk og generell værinformasjon, samt viktige kontakter er også lagt inn i systemet.

Plassering

Værkamerastasjonene er plassert på strategiske steder etter innspill fra erfarne flygere og redningsmenn i Norsk Luftambulanse AS, politiet og 330-skvadronen. Dette er gjerne steder de ofte flyr. Selve stasjonen består av tre speilreflekskameraer med lyssterk optikk, innvendige og utvendige temperatur- og luftfuktighetssensorer, varmeelement, 4G-ruter og en liten datamaskin med egenutviklet programvare.

Bilder

Kameraene tar bilde hvert 15. minutt. Bildene overføres fortløpende til servere hvor de blir behandlet, distribuert og arkivert. Temperaturavlesning sendes hvert annet minutt. Inne på basene vises bildene fra værkamerastasjonene på store veggskjermer. Ute på oppdrag har mannskapene tilgang til de samme bildene og informasjonen via en egen app på mobiltelefonen eller nettbrettet.