Stiftelsen Norsk luftambulanse

Samlet inn 10 000 på facebook

Et halvt år etter at datteren Sanne (12) ble hardt skadd i en trafikkulykke, samlet Siw Ødegård inn mer enn 10 000 kroner til Stiftelsen Norsk Luftambulanses ideelle arbeid via Facebook.

Tekst og foto: Erland Kroken

Det er en fin sommerdag i juni. Skoleferien er bare to og en halv uke unna. Omgivelsene er landlige og vakre. Minstemann i familien skal delta på trening i trial. Idretten hvor en kjører motorsykkel i terreng uten at føttene skal settes i bakken.

De skal til Hobøl, et stykke unna der de bor i Kroer utenfor Ås. Mamma Siw, og datteren Sanne (12) liker å bevege seg, og bestemmer seg for å sykle til Hobøl i det fine sommerværet. Sannes venninne er også med.

Hele familien liker å være med når det er idrett og konkurranser. Det er en fin tur på sykkel gjennom vakkert åkerlandskap.

Kraftig kollisjon

Så skjer det. De må krysse en riksvei med ganske stor trafikk. Sanne går av sykkelen, mens Siw står igjen. En bil kommer i stor fart, og ser ikke 12-åringen.

Hun blir kastet mer enn 30 meter og lander i åkeren med store brudd- og knusningsskader. Mamma Siw står sjokkskadd og ser hva som skjer. Kort tid etter kommer nødetatene.

– Til tross for omstendighetene gikk det heldigvis bra, sier Siw.

Det ble sykehusopphold på Kalnes i Østfold, Ullevål, AHUS på Lørenskog og etter hvert CatoSenteret for opptrening.

– Jeg får fortsatt fysikalsk behandling, forteller 12-åringen, som var tilbake på skolen i slutten av august.

Moren er betenkt når hun ser unge på sykkel uten hjelm.

– Heldigvis hadde Sanne hjelm, og legene sa at hun sannsynligvis overlevde fordi hun var såpass godt trent, forteller Siw. Sanne er konkurranseturner og håper nå å komme tilbake igjen.

Innsamling via Facebook

Da bursdagen til Siw på nyåret nærmet seg, fikk hun en idé.

siw-sin-innsamling

– Hvorfor valgte du å støtte Stiftelsen Norsk Luftambulanse?

– Rett og slett fordi det er et viktig arbeid. Jeg støtter det å jobbe for en stadig bedre medisinsk behandling ute hos pasientene. Dere gjør dere en fantastisk jobb.

– Hvordan opplevde du responsen og måten å gjøre dette på via Facebook? 

– Responsen har vært helt formidabel. Det er kommet inn mer enn 10 000 kroner fra nesten 50 venner.  Jeg synes også at det har vært hyggelig å kunne svare ut og takke underveis på Facebook. Dette har vært utrolig hyggelig måte å støtte på, og vi er så veldig glade for at det har gått bra med Sanne, avslutter Siw.