Stiftelsen Norsk luftambulanse

Pappas app reddet Silje (20)

Pappas lyse idé ble Siljes redning, da hun og venninnen kjørte av veien langt utenfor allfarvei en stormfull vinternatt. Via Stiftelsen Norsk Luftambulanses app «Hjelp 113-GPS», fikk de fortalt hjelpemannskapene akkurat hvor de befant seg.

Hjelp 113-appen som ble benyttet i denne historien er en tidligere versjon av appen. Dagens versjon er enda enklere å bruke, siden den automatisk sender inn kartposisjonene til 113-sentralen mens du snakker med sentralen. 

22. november 2016: Ute er det snøstorm og 20 iskalde grader. Inne i bilen er stemningen høy og varm. Ida Linnea Drotninghaug (21) og Silje Kroken (20) synger festivalslagere av full hals, spiser Lovehearts og Rugsprø. Gjennom snødrivet skimter de skiltet som viser at de krysser grensen fra Finland til Sverige. De stanser, tar en selfie foran skiltet.

Tilbake i bilen akselererer Ida sakte. Sikten er verre en noen gang, og hun holder farten lav. Den krappe svingen kommer likevel for brått på det glatte føret. «Hold deg fast», skriker Ida.

Hun klarer å rette opp bilen, men hjulstanga knekker under påkjenningen. Så treffer de brøytekanten. Bilen hopper flere meter inn i skogen, og lander med et brak. Det smeller i airbagger på alle kanter, før bilalarmen flerrer gjennom mørket. Ida har slått hodet i taket og fått hjernerystelse. Ellers er de mørbanket, men like hele. Så kjenner de røyk.

– Det var som om kroppen gjorde seg klar til å dø, forteller Silje om øyeblikket da hun skjønte hvor det bar.

– Vi trodde motoren brant, og Silje hoppet ut av bilen i bare sokkelesten. Men det var bare røyk fra de utløste airbaggene, forteller Ida, som er fjerde generasjon i familiebedriften som selger hytteutstyr og rekkverk. Halve året reiser hun land og strand rundt for å promotere produktene. Denne gang var venninnen Silje med nordover, for moro skyld.

Løsningen lå i lomma
Nordover, ja. Men hvor? Det kunne de verken fortelle Siljes pappa, Idas onkel, ambulansetjenesten eller Volvos nødsentral. Det var ingen landemerker. Bare ubebodd skog på alle kanter. Et veikryss. En bro. For litt siden hadde de passert et skilt som sa at de var 50 km til Luleå i Sverige og 30 km til Pajala i Finland.

Løsningen hadde de i lomma. Et lite klikk på app-en Hjelp 113-GPS på smarttelefonen, og de kunne oppgi eksakte kartkoordinater til nødetatene.

Akkurat det kan de takke Siljes pappa for.

fna_160117_0085_mindre– Det er helt utrolig at min egen datter og hennes venninne skulle få bruk for app-en jeg hadde ideen til, sier Erland Kroken, som har jobbet i markedsavdelingen i Stiftelsen Norsk Luftambulanse siden 1999.

Lys sommeridé
Ideen begynte å ta form allerede i 2008. Iphone var bare ett år gammel, ordet app en meningsløs bokstavkombinasjon for alle andre enn de åtte prosentene med smarttelefon.

Men for den over middels idérike Erland, med akuttmedisin i blodet, var de små grå allerede i full sving. Telefoner koblet til nettet? Her lå det muligheter for en bransje der det å komme frem i tide betyr alt.

Sommeren 2009 lente Erland seg over gjerdet i kolonihagen og spurte et spørsmål til naboen, som tilfeldigvis var en av pionérene i utvikling av dataprogrammer for smarttelefoner:

– Går det an å få kartreferanser på de telefonene, spurte jeg. Han tenkte seg om i 10 sekunder, så sa han: Det burde være mulig å hente ned GPS-data fra satellitter og basestasjoner, forteller Erland.

Selv i en innovasjonshungrig organisasjon som Stiftelsen Norsk Luftambulanse, måtte Erland rette ut rynker i flere panner før han fikk ja.

–  Men det fine med Stiftelsen Norsk Luftambulanse, siden folk støtter vårt arbeid, er at vi tør å satse på gode, høytflyvende idéer som potensielt kan redde liv, sier Erland.

Mer enn 600 000 nedlastinger
Høsten 2009 var den første versjonen klar. Siden har mer enn 600 000 mennesker lastet ned Hjelp 113-GPS. Så fort investeringskostnaden var dekket, ble appen gratis.

fna_160117_0072_mindre

To unge jenter som kjørte av veien i ingenmannsland. To damer i 80-årene som gikk seg bort. Et jaktlag som ble rammet av vådeskudd. Historiene om mennesker som har hatt nytte av app-en strømmer på. Den potensielle betydningen for liv og helse blir stadig tydeligere.

– Om jeg er stolt? Jo, litt stolt må man få være, smiler Erland.

– Vi ble så sykt lettet da vi skjønte at de ville finne oss, forteller Ida om de dramatiske hendelsene i nord.

– Det er en så enkel løsning, supplerer Silje, og legger til:

– Hadde vi vært mer skadet, hadde kanskje evnen til å resonnere vært mindre. Derfor er det en stor trygghet å vite at alt du trenger å gjør er å trykke én gang. Så finner de deg.