Stiftelsen Norsk luftambulanse

Minnes mamma

Anita Vebenstad og familien var ikke i tvil om hvem som skulle få minnegave da moren døde brått sommeren 2018.

76 år gamle Aud Oliva Vebenstad hadde vært syk i flere måneder da hun en varm sommerdag ble innlagt på sykehuset i Kristiansund. Denne gangen var hun veldig syk. Så syk at hun måtte transporteres raskt til St. Olavs hospital i Trondheim hvor de hadde spesialkompetanse på hjerteproblemer. Luftambulansen fra Trondheim kom til Kristiansund siden det hastet med å få henne til et universitetssykehus.

Steinar Einvik var en av dem som kom med helikopteret. Han er anestesilege og en av tre i luftambulansemannskapet. Datteren Anita husker godt møtet med crewet på sykehuset i Kristiansund.

– De var så utrolig proffe og samtrente. Jeg har selv bakgrunn og er trent i beredskapsledelse offshore og la med en gang merke til at de visste akkurat hva de skulle gjøre, stilte viktige kontrollspørsmål og jeg ble mektig imponert over hvordan de overtok behandlingen av mamma på intensivavdelingen.

Anita skjønte allerede i Kristiansund at mammaen kanskje ikke ville overleve, men at luftambulansecrewet ikke ga opp har hjulpet henne enormt i sorgprosessen.

– De gjorde virkelig alt de kunne for mamma. De ga ikke opp. Det har hjulpet betraktelig på sorgprosessen, og det var godt å kunne fortelle pappa, mine søsken og mammas søsken at de virkelig prøvde alt for å redde henne.

Aud døde i Trondheim dagen etter. Savnet er der hele tiden, og pappa har blitt enkemann i en alder av 79 år. Ektemann og kone fikk de være i hele 55 år.

Anita blir nesten tom for ord når hun skal beskrive mammaen sin.

– Hun var så god at det er vanskelig å beskrive med ord. Hun var så omsorgsfull og snill, full av latter og godt humør. Hun hadde tre barn, syv barnebarn og fem oldebarn, og ga så mye kjærlighet til alle. Hun var også glad i musikk og var på Mark Knopfler konsert som oldemor, ler Anita.

I samråd med familien og mammas søsken var det liten tvil da de skulle planlegge begravelsen og velge en organisasjon å gi minnegave til. Det var en fullsatt kirke på Bremsnes utenfor Kristiansund, og det kom inn 8000 kroner som går til forskning og utvikling av luftambulansetjenesten i Norge.

– Det er godt å kunne gi til en god sak og en sak vi tror på og ser viktigheten av. I etterkant har også flere av mine tantebarn startet bursdagsinnsamlinger på Facebook til inntekt for Stiftelsen Norsk Luftambulanse, så det gir ringvirkninger, sier Anita.