Stiftelsen Norsk luftambulanse

Måtte jage vekk folk for at luftambulansen skulle få lande

Hanne Berit Kongsvik Sletner måtte til slutt jage både barn og voksne vekk, slik at luftambulansen skulle få lande.

Hendelsen skjedde da luftambulansen skulle lande i Aurskog i Akershus i midten av oktober. Det var Indre Akershus Blad som først omtalte hendelsen. (Krever innlogging)

Hanne Sletner, som selv jobber som sykepleier ved legevakten i kommunen, hørte helikopteret sirkle over Aurskoghallen.

OPPRØRT: Hanne Sletner ble opprørt da hun så hvordan voksne folk oppførte seg.

– Jeg var på trening, og hørte luftambulansehelikopteret var i lufta utenfor. På torsdager er det mye unger i området, og de syns jo det er gøy med helikopter. Derfor gikk jeg ut, slik at det var minst en voksen som kunne holde oversikt, forteller Sletner.

Ungene stormet som forventet mot helikopteret, men snudde raskt da de fikk tilsnakk. Det var verre med de voksne.

– Det var flere godt voksne, som burde ha mer vett enn å nærme seg et helikopter som lander. Helikopteret var kanskje mindre enn 20 meter over bakken da, forteller hun.

Tok bilder

Piloten valgte å avbryte landingen, for så å lande noen hundre meter unna. Sletner kan ikke med sikkerhet si hvorfor piloten valgte å avbryte landingen, men tror at folkeansamlingen var det utløsende.

Da helikopteret endelig fikk landet, begynte folk på nytt å samle seg rundt helikopteret. Flere hadde ifølge Sletner mobilen fremme og tok bilder av pasienten helikopteret var der for å hente.

– De voksne sto der og pekte med mobilen i hånda. Det vitner om utrolig dårlig folkeskikk, hva om en av dem lå på båra, forteller Sletner oppgitt.

Da hun ba folk trekke seg unna fikk hun sure blikk tilbake, og spørsmål om; «Hvorfor det?»

– Dette er så nedrig oppførsel. Folks sykdom og ulykke er ingen andres sak. I tillegg gir slike ansamlinger økt farenivå for de som jobber i ambulansetjenesten. De har nok å tenke på, de skal slippe å måtte tenke på å skjerme pasienten i tillegg.

MANGLER FOLKESKIKK: Pilot Geir Arne Mathisen mener det er uetisk å ta bilder av skadde.

Mangler høflighet

Luftambulansepilot, Geir Arne Mathiesen er enig med Sletner.

– Det å fråtse og ta bilder av ulykkessituasjoner er i beste fall helt uetisk, men det mangler jo fullstendig folkeskikk og høflighet. Dette er personer på det meste sårbare i livet. Det gjelder både den skadde, men også de pårørende rundt, så det å ta bilder i slike situasjoner syns jeg veldig lite om.

Bør holde seg minst 100 meter unna

Avdelingsleder for luftambulansetjenesten, Christian Buskop, forteller til Indre Akershus Blad at han dessverre kjenner seg igjen i problemstillingen.

– En gang iblandt opplever vi at folk er i veien for arbeidet vi gjør. I verste fall kan slike hendeler føre til at det tar lengre tid før pasienten får hjelp. Buskop presiserer at det er sjeldent at luftambulansen må endre planlagt landingssted på grunn av nysgerrige personer.

Han forteller videre at alle bør holde seg minst 100 meter unna et helikopter som går ned for landing, og at fotografering og filming ikke hører hjemme på et ulykkessted.