Stiftelsen Norsk luftambulanse

Liten bedrift tar stort samfunnsansvar

Jo mer Plamen Petkov tjener på den lille bedriften sin, jo mer øker han støtten til ideelle organisasjoner. Stiftelsen Norsk Luftambulanse har stor betydning for folk flest, mener Petkov, som gir 8000 kroner hver måned.

Tekst: Erland Kroken Foto: Fredrik Naumann, Felix Features

Mange mil
Tunge, grå regnskyer henger som digre ulldotter over himmelen. Innover i fjordarmen kan vi se flotte fjellformasjoner som strekker seg opp mot himmelen. Asfalten er våt etter nok et regnskyll. Sunnmøre byr på helt normalt vestlandsvær. Vi sitter og venter på nok en ferge. Lasterommet bak i den store kassebilen er fylt til randen med plastposer. De inneholder tekstiler, klær og sko. Ting som ikke brukes lenger. Vi har akkurat tømt nok en hvit konteiner. Det blir mye bilkjøring og venting på ferger når 162 konteinere jevnlig skal tømmes, men daglig leder Plamen Petkov klager ikke. Han er svært fornøyd selv om han og de tre ansatte tilbakelegger rundt 120 mil hver eneste dag.

Fileks AS sørger for at folk på Vestlandet kan levere inn tekstiler, klær og sko til gjenbruk. Så sørger selskapet for at dette blir levert til sorteringsanlegg i Europa. Tøyet får nytt liv andre steder.

Ikke bare har han skapt levebrød til seg og familien og et selskap med fire ansatte. Plamen og Bilyan Uzunov, som er medeier, driver en bedrift som tenker større enn egen virksomhet.

Viktig å støtte noe som betyr noe for folk flest
–Jeg kaller dette sirkulær økonomi, smiler Plamen Petkov. 36-åringen er opprinnelig fra Bulgaria og kom til Norge i 2013.

– Vi er ikke et stort selskap, men har vokst hvert eneste år siden starten i 2015, sier han og kjører inn på fergen. Det har også støtten til Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Fileks AS startet med kroner 5000 per måned. I løpet av to år har støtten økt to ganger. – Det betyr jo at det går bedre med oss. Vi tjener penger per kilo vi leverer. Når vi tjener mer penger, støtter vi mer, smiler han.

Langt til nærmeste sykehus

Hvorfor han valgte Stiftelsen Norsk Luftambulanse har han et krystallklart svar på. – Vi ønsker å støtte ideelle organisasjoner som har en viktig betydning for folk flest. Vi er rett og slett opptatt av at luftambulansetjenesten stadig blir bedre og kan gjøre enda mer medisinsk for pasientene. Bare se på naturen rundt oss. Det er et stykke til nærmeste sykehus her, sier han.

Helt uten norskkunnskaper flyttet han til Norge i 2013. Han fant seg raskt til rette, og fikk jobb i flyttebyrå i Oslo. Plamen lærte seg språket, og fikk tatt opp interessen som raftingguide. Veien gikk videre til vakre Sunnmøre og Stranda hvor han hadde flere jobber. Fra hjemlandet hadde han jobbet med salg av brukte klær. Dette hadde han lyst til å utvikle videre. Kona Donka og sønnen Filip kom også til Norge. Den lille familien etablerte seg på Stranda. I 2015 så selskapet Fileks AS dagens lys og de første hvite konteinerne ble satt ut.

Fine konteinere
Plamens konteinerne står der folk ferdes. Derfor er han opptatt av at de er hvite, rene og fine. -Vi er ikke alene i denne bransjen. Da er det viktig at konteinerne ser fine ut, forteller den foretaksomme bulgareren.
For markedet er stort i et rikt land som Norge. Nordmenn kjøper mye klær og kvitter seg raskere med tøy og tekstiler sammenliknet med andre land, spesielt i Øst Europa. I sommer fikk konteinerne til Fileks ny design. De er lette å kjenne igjen med fjell, fjorder og logoene til de to organisasjonene Fileks støtter. I tillegg til Stiftelsen Norsk Luftambulanse støtter de også Barnekreftforeningen.

Fergen legger til nok en kai. Nye konteinere tømmes. – Se her, sier han. Plamen løfter opp et par nesten splitter nye alpinstøvler. Han legger de i en pose og inn bilen som nå er nesten helt fylt opp.

Tilbake på Stranda kjører vi til lagerlokalet og tømmer bilen.. – To, tre ganger i måneden kommer en stor trailer, tømmer lageret og kjører varene til Øst-Europa. Godt de kommer snart, ler han og ser innover et nesten smekkfullt lager.

Han tenker på videre vekst. – Det er viktig å gjøre tingene riktig når vi skal vokse videre. Vi ønsker å ta en enda større andel av dette markedet. Da kan vi også bidra enda mer til samfunnet, avslutter Plamen Petkov, daglig leder for et selskap som tar samfunnsansvaret på alvor.