Stiftelsen Norsk luftambulanse

Johan (8) ble mammas livredder

Da Mone Beate Bjørhovde plutselig ble rammet av hjerneslag hjemme alene med den åtte år gamle sønnen var det han som sørget for at hjelpen kom raskt.

Foto: Fredrik Solstad
Tekst: Lars Helgerud

– Jeg skjønte jo at dette var alvorlig da jeg ikke klarte å holde meg på beina. Senere på sykehuset fikk jeg beskjed om at jeg hadde hatt et slag, forteller Mone da vi møter henne og sønnen Johan hjemme på Jevnaker.

Mone skjønte at hun måtte ringe etter hjelp, men mobilen lå på et annet rom, og hun klarte ikke bevege seg der hun lå.

Hvert sekund teller

Symptomene på hjerneslag kommer ofte brått på, som fra klar himmel. Dersom du plutselig synes det er vanskelig å prate, smile eller løfte armene, kan det være hjerneslag. Da gjelder det å ringe 113 – for da teller hvert sekund.

Og det skjønte sønnen Johan på åtte. Han fikk raskt hentet mobilen til mamma, og sammen ringte de nødnummeret.

– Jeg ble veldig redd fordi at mamma sitt fjes ikke var som vanlig, og hun klarte ikke snakke som vanlig, forteller Johan.

Derfor måtte Johan ta ansvar for nødsamtalen.

– Mannen på ambulansen var veldig snill og gjorde at jeg ble rolig, forteller Johan. Det var ikke noe farlig, selv om jeg var veldig redd for mamma, forteller Johan.

Les utdrag fra samtalen under:

Johan fikk flere oppgaver av operatøren på 113-sentralen. Blant annet fikk han beskjed om at mamma måtte lage bollekinn. Da Mone skulle blåse opp kinnene klarte hun det bare på den ene siden.

I tillegg er det er flere tegn man skal se etter om man mistenker hjerneslag.

Hylles av luftambulanselege

Sjefslege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Stephen Sollid er imponert over innsatsen til Johan, og forteller at han gjorde alt rett.

– Her havner Johan midt i en krisesituasjon. Mamma blir dårlig, og det er selvfølgelig veldig skremmende. Johan klarer å holde seg rolig og han gjør som han får beskjed om. Med informasjonen Johan gir, kan 113-operatøren sannsynliggjøre at her dreier det som om et hjerneslag, og så sende riktige resurser raskt, forteller Sollid.

– Det er viktig at barn vet hva de skal gjøre i en nødsituasjon. Derfor bør alle foreldre øve med barna sine slik at de for eksempel lett klarer å åpne telefonen til mamma eller pappa.

Han har tips til småbarnsforeldre om hvordan de kan forberede barna på en akuttsituasjon som den Mone og Johan opplevde:

Til sist har Johan en oppfordring: 

– Blir noen du er glad i dårlig, så må du ringe ambulansen med en gang. De forteller deg hva du må gjøre, og mens du snakker så er de på vei til deg. Det er ikke noe farlig og det redder liv!