Stiftelsen Norsk luftambulanse

Hvordan behandle nedkjøling?

Nedkjøling er alvorlig. Vurder graden av nedkjøling (mild, moderat eller alvorlig), hindre ytterligere varmetap og ring eventuelt 113.

Hvis en person er nedkjølt, må du alltid og så raskt som mulig sette i gang tiltak for å hindre ytterligere varmetap. Ved moderat og alvorlig nedkjøling må du alltid ringe 113.

Mild, moderat eller alvorlig nedkjøling?
Ved mild nedkjøling har kroppstemperaturen sunket til mellom 32 og 35 ºC. Personen fryser kraftig, skjelver og føler seg dårlig, men er bevisst.

Med kroppstemperatur mellom 30 og 32 ºC er diagnosen moderat nedkjøling. Personen er våken, men tiltagende sløv, treg og ute av stand til å ta vare på seg selv. Tilstanden er farlig, og du må ringe 113.

Alvorlig nedkjøling skjer når kroppstemperaturen er under 30 ºC. Personen er bevisstløs og puster sakte eller nesten ikke i det hele tatt. Denne tilstanden er livstruende. Ring 113, sett i gang tiltak som hindrer ytterligere varmetap og legg personen i sideleie.

Hva gjør du?

Tiltak som øker kroppsvarmen hos våkne personer:

  • Drikk søt og varm drikke. IKKE drikk alkohol.
  • Dersom den nedkjølte er i stand til det, bør han/hun bevege armer og ben for å øke varmeproduksjonen.
  • Dersom han/hun er for sliten til å bevege seg, bør du prøve å overføre kroppsvarme ved at en varm og tørr person legger seg inntil den nedkjølte, helst i en sovepose eller med tepper og klær over og under seg.
  • Dersom dere er innendørs, pakkes den nedkjølte inn i varme klær, pledd, dyner eller soveposer.
  • Dersom du er langt fra folk og har mulighet til å varme vann, fyll flasker eller tette poser med vann som er forsiktig oppvarmet (kan holdes uten at det er ubehagelig varmt) og legg disse i lyskene, armhuler og inntil kroppen der de er best i kontakt med huden.  NB! Ikke legg flaskene langs armer eller bein.
  • Fortsett med oppvarming til skjelvingen forsvinner og den nedkjølte føler seg i god form.

Tiltak som øker kroppsvarmen hos bevisstløse personer:

  • Mennesker utsatt for ulykker er svært utsatt for nedkjøling. Dersom du kommer over en forulykket, bevisstløs person utendørs, skal du legge vedkommende i sideleie.
  • Ta av våte klær (eller klipp dem av med saks hvis du tror hode eller nakke kan være skadet).
  • Lag et tørt, isolerende underlag ved å legge noe vanntett på bakken med tørre pledd eller klær over. 
Rull personen over i sideleie slik at han/hun blir liggende oppå det isolerende underlaget. Stabiliser hodet og nakken hvis mulig. 
Dekk huden med tørre klær eller pledd. 
Legg vindtette jakker eller redningsfolie ytterst.
  • Ring 113 så fort som mulig!