Stiftelsen Norsk luftambulanse

Historisk skulptur

40 år etter at luftambulansetjenesten i Norge ble etablert i Drøbak, har kommunen fått en jubileumsskulptur i gave av Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Foto: Fredrik Naumann/Felix Features 

Kunstneren er svært begeistret over å ha fått lov til å lage dette verket.

– Jeg er stolt og ydmyk over at jeg fikk denne oppgaven. Kunstverket betyr mye for meg. «Å strekke seg sammen mot himmelen», er et vakkert verk som minner oss om hvor viktig det er å hele tiden strekke seg etter nye mål, akkurat slik Stiftelsen Norsk Luftambulanse har gjort i alle år og fortsatt gjør, sier Espen Dietrichson.

Skulpturen som er lagd av kunstner Espen Dietrichson er støpt i bronse i et lokalt støperi i London. Foto: Fredrik Naumann/Felix Features

Ordføreren i Drøbak var en av dem som fikk avduke skulpturen sammen med 80 skoleungdom fra kommunen.

– Vi synes det er fantastisk flott at vi har fått skulpturen hit til Drøbak. Vi føler et eierskap til det lokale grundere dro i gang her. Alle kjente jo Jens Moe, og nå har han fått et minnesmerke for evigheten, sier ordfører Haktor Slåke.

Familien til Jens Moe var æresgjester under avdukingen, sammen med dem som i 1978 startet opp Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Jan Marthinsen jobbet som redningsmann på legehelikoptret i 27 år og deretter fagutvikler i 11 år før han pensjonerte seg. For han ble dette en stor dag.

– Da vi startet selskapet, tenkte vi ikke bare å lage baser på Lørenskog og Oslo-området. Visjonen var å ekspandere og dekke hele Norges befolkning i framtiden. Og det passer fint med symbolikken i monumentet, som strekker seg oppover.

Kunstverket består av tre oppadstrebende, stramme former i ulik høyde, utført i bronse. Den høyeste delen er 3 meter og 60 centimeter. Skulpturen kommer «opp av» bakken og strekker seg opp.

– Jeg har laget et verk som sier noe om å prøve å få til noe som kanskje ikke er mulig, men som vi strekker oss etter likevel. Slik denne organisasjonen har gjort i alle år, og fortsatt gjør, sier han.

Nå skal verket stå for evig tid i Badeparken i Drøbak. Til glede for alle som bor og besøker Drøbak.