Stiftelsen Norsk luftambulanse

– For meg var «Hjelp 113»-appen livreddende

Det som startet som en perfekt dag i fjellet, utviklet seg til et mareritt som kunne fått et tragisk utfall. Takket være god hjelp, kunnskapsrike venner og en livreddende app, slapp Mats unna en alvorlig skiulykke uten store skader.

– Det å vite hvor du er, det har så utrolig mye å si. Og det at vi nå har en app som forteller nødsentralen på sekunder, akkurat hvor du er. For meg var det livreddende og for andre kommer det til å bli livreddende.

Appen eventyreren Mats Grimseth forteller om er gratis-appen «Hjelp 113»  som Stiftelsen Norsk Luftambulanse har utviklet. Den forteller  nødetatene akkurat hvor man befinner seg i en akuttsituasjon.

– Det var en helt fantastisk dag i fjellet. Jeg tror nok fortsatt at det er den flotteste dagen jeg har opplevd.

Her ankommer helikopteret som hentet Mats ned fra fjellet. (Foto: privat)

Mats og en vennegjeng hadde gått til toppen av Skårasalen på Sunnmøre. Ned skulle de kjøre ski, og sist ut kjørte Mats. Han valgte en litt enklere rute enn de andre, men da han fikk opp farten, skjer det som ikke skal skje. Mats faller stygt, og slår hodet rett i isen.

Mats blir først slått ut, men kommer til seg selv etterhver. Han får kontakt med kompisen som hadde kjørt foran. De skjønner begge at dette er alvorlig, og at de trenger umiddelbar hjelp. De ringer nødnummeret, og får spørsmål om hvor de befinner seg. Akkurat hvor de er, det vet de ikke.

– Da kom jeg på at jeg hadde lastet ned «Hjelp 113»-appen, forteller Mats.

Kompisen hadde dekning på mobilen, og fikk lest koordinatene fra appen til AMK-operatøren, som umiddelbart sendte helikopter for å hente han.

– De var der på rundt 20 minutter. Det gikk utrolig raskt, og det at de visste nøyaktig hvor vi var, sparte mye tid, forteller Mats.

Det var flere ting som bidro til at det gikk så bra med Mats denne februardagen. Han hadde på seg hjelm, han hadde en turkamerat som kunne førstehjelp, og han hadde installert «Hjelp 113»-appen på mobilen.

– Det er utvilsomt at den appen redder liv.

Mats pådro seg en kraftig hjernerystelse, og legen fortalte til TV2 at dette var en tidskritisk hendelse.

– Dette var potensielt en alvorlig skade. Det var en tidskritisk hendelse, og det å da få korrekt posisjon er viktig, fortalte lege Espen Rørvik, til TV 2.

«Hjelp 113»-appen er lastet ned av over 1,2 millioner ganger, og den nylige oppdateringen er det nå mulig å kontakte politiet direkte. I tillegg er det lagt inn en oversikt over tilgjengelige hjertestartere i nærheten av der du er. Appen er helt gratis, og har du ikke lastet den ned, bør du gjøre det nå.

Du kan lese mer om appen her.